Πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών την Τετάρτη 6 Αυγούστου στις 11 το πρωί στην πλατεία Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Την ίδια ημέρα συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με τίτλο «Στον αέρα το εφάπαξ. Σκόνη και θρύψαλα οι συντάξεις» σημειωνόταν πως πρόκειται «για τη δεύτερη ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά μας που δημιουργήθηκαν από το υστέρημα των συναδέλφων μας, τις λελογισμένες παροχές και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όταν αυτό επιβάλλονταν. Άρα σκοπός τους δεν είναι η διάσωσή του, αφού τέτοιος λόγος δεν υφίσταται αλλά το βούλιαγμά του σε ένα ασφαλιστικό βαρέλι δίχως πάτο» και σημείωναν ότι «ουδείς δύναται να ερμηνεύσει ή να δώσει πειστικές διευκρινήσεις για το τι εννοεί ο «ποιητής» σχετικά με τον «χρησμό» περί της ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου του Σώματος» και ζητώντας την απόσυρση της διάταξης.
Επίσης σε κοινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Λιμενικού Σώματος με τίτλο «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού… οι αποφάσεις για τα εφάπαξ των ενστόλων» αναφέρονταν πως «με μια ρύθμιση καταπέλτη για τα Ταμεία, κλέβουν τις ζωές μας, συνεχίζουν τη ληστρική επιδρομή στο εισόδημά μας χωρίς δισταγμούς, χωρίς ντροπή, χωρίς αίσθημα ευθύνης. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας αλλά και τις αποδοκιμασίες του συνόλου των εν ενεργεία στελεχών των ΣΑ και ΕΔ παρουσίασαν μια νέα εκδοχή, εφηύραν μια νέα ορολογία, αυτή του «αξιόμαχου». Ουδείς από τους κυβερνητικούς εγκεφάλους, τους γραφειοκράτες και υπηρέτες της τρόικαςαισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει τι σημαίνει ο παραπάνω όρος, ποιος θα κρίνει το αξιόμαχο και ποια θα είναι τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα δικά μας Ταμεία και κατά συνέπεια στις δικές μας ζωές αλλά και των οικογενειών μας.Πρωτοφανής επίσης είναι η διάταξη που προβλέπει την ισχύ του υπό προώθηση νόμου από την κατάθεσή του στη Βουλή, δηλαδή πριν ακόμα ψηφιστεί, ισχύει. Προφανής αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια». Επεσήμαναν ακόμη πως «η αρπαγή των κόπων μιας ζωής δεν είναι εξορθολογισμός, είναι πλιάτσικο».
Δηλώσεις υπουργών
Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας είπε πως «το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης η περιουσία των Ταμείων και η βιωσιμότητα αυτών. Με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στην εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι παροχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να λαμβάνονται απρόσκοπτα και από τις νέες γενιές. Όλα αυτά ήταν πρωταρχικός στόχος και για τη διασφάλιση αυτών εργαστήκαμε όλοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Χαιρετίζουμε λοιπόν σήμερα την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Επιπλέον ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η «ρήτρα αξιόμαχου», που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, «αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς αναγνωρίζει και εγγυάται το αξιόμαχο, όπως το προσδιόρισε σε πρόσφατη απόφαση του το ΣΤΕ, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο οι προσαρμογές που προκύπτουν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».
Παράλληλα, προσθέτει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, διατηρεί στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας του, παραμένοντας υπό την εποπτεία τουυπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ ο συντελεστής βιωσιμότητας διασφαλίζει ότι οι νέες γενιές των στελεχών του Σώματος θα λαμβάνουν απρόσκοπτα τις παροχές του. Κυρίαρχος στόχος μας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν όμως ως βασικό και κύριο κριτήριο τη διατήρηση του πολύπλευρου έργου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, προς όφελος όλης της κοινωνίας».