Το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να ανάψει το πράσινο φως, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας πετά το πέρας της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε με αντικείμενο τη βιομηχανική πολιτική.
«Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα», είπε ο υπουργός
Αυτή είναι ίσως και η είδηση της ημέρας, καθώς στη συνεδρίαση δεν τέθηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενώ συζητήθηκαν θέματα έρευνας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Η βιομηχανική πολιτική και η μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν το βασικό μενού της συνάντησης και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζήτησαν την υλοποίηση των μέτρων αξίας 150 εκατ. ευρώ που είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει η ίδια η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Από αυτά έχει υλοποιηθεί μόνο το ύψος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ που όμως αποδίσει ετησίως μόνο 10 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ (50 εκατ. ευρώ) μετά τη συμφωνία της με τη Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς υπάρχει φόβος να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση από την κομισιόν αν και οι βιομήχανοι υποστηρίζουν πως η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα εκπτώσεων προς τους πελάτες της.
Σχετικά με τις συμβάσεις διακοψιμότητας (όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη να διακόπτουν τη λειτουργία τους ενεργοβόρες εταιρείες ενάντι αμοιβής) από τις οποίες η βιομηχανία προσδοκά συνολικές μειώσεις περίπου 70 εκατομμυρίων τον χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει διαγωνιστική διαδικασία με κατάθεση προσφορών που θα μεταθέσουν την εφαρμογή του μέτρου στο τέλος του έτους, ενώ ήδη οι βιομηχανίες το έχουν ζητήσει εδώ και ένα χρόνο.
Παράλληλα, για το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, ενώ ισχύει κατά κόρον στην Ευρώπη, στην Ελλάδα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης και προβλέπουν μειώσεις από 10%-25% κατά περίπτωση,
Το ανταγωνιστικό συνολικό κόστος ενέργειας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών και της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας για τις οποίες το κόστος ενέργειας αποτελεί το 30-50% του κόστους παραγωγής-μεταποίησης, αλλά και για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στην Ευρώπη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται στα 35 ευρώ η MWh ενώ στην Ελλάδα λόγω και των ειδικών φόρων κατανάλωσης φθάνουν τα 60 ευρώ η MWh.
Οι τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, παρά την νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom παραμένουν 30% υψηλότερες μια και οι συμβάσεις μας παραμένουν συνδεδεμένες με τα πετρελαιοειδή, οι δε εισαγωγές αερίου αγωγού είναι αδύνατες λόγω της δεσπόζουσας θέσης της Gazprom, που έχει δεσμεύσει όλες τις χωρητικότητες των αγωγών προς την Ελλάδα.
Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής όλοι συμφώνησαν πως η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι και ζήτημα φορολογικής πολιτικής αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας ερωτώμενος αν θα υπάρξουν μέτρα μείωση του κόστους εργασίας, τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το εργασιακό κόστος είναι υπεραρκετά και πως η προσπάθεια που γίνεται έχει να κάνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους όπως η μείωση των εισφορών κ.α.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική να συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ.Γκίκας Χαρδούβελης, Περιβάλλοντος-Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιάννης Μανιάτηςκαι Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα συμμετείχαν λόγω αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ανδρέας Λοβέρδος,οι υφυπουργοί Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ.Ασημάκης Παπαγεωργίου,καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ.Χρήστος Βασιλάκος.
Από τον ΣΕΒ εκτός του προέδρου κ.Θεόδωρου Φέσσα συμμετείχε ο επίτιμος πρόεδρος κ.Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδια

«Δε συμμεριζόμαστε πάντα την ευρωπαϊκή άποψη. Μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα. Το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν βλέπω τους Ευρωπαίους εταίρους ως αντιπάλους ούτε ως υπερβάλλουσα αστυνομική αρχή που θα σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Θεόδωρου Φέσσα

«Όπως συμφωνήσαμε και με την παρουσία του Πρωθυπουργού, ένας κύριος άξονας και πυρήνας ανάπτυξης της χώρας είναι η βιομηχανική πολιτική. Έχει συσταθεί από την Κυβέρνηση το Συμβούλιο Βιομηχανικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των Υπουργών που ανέφερε ο κ. Δένδιας και σε αυτό το Συμβούλιο παρατηρητής αλλά και συμμετέχων είναι ο ΣΕΒ.

Από τη μεριά του ΣΕΒ που δείχνει συνέχεια και συνέπεια, ήταν μαζί μου και ο κ. Δασκαλόπουλος ο Επίτιμος Πρόεδρος, ο οποίος ήταν μέλος του Συμβουλίου της Βιομηχανικής Πολιτικής, όπως επίσης ο κ. Μυτιληναίος που ξέρει καλά τα θέματα της ενέργειας και μετείχαν επίσης ο κ. Σκέρτσος και ο κ. Κυριακού, Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αντίστοιχα στον ΣΕΒ.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός ασχοληθήκαμε με το να επουλώσουμε τις πληγές που μας άφησε η κρίση, που είναι και το κόστος της ενέργειας Το κόστος της ενέργειας δημιουργεί μη ανταγωνιστική βιομηχανία, όπως επίσης είδαμε και τις προοπτικές στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που είναι η καινοτομία και η έρευνα, καθώς και η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Νομίζω ότι το πλαίσιο που ετέθη, να παρακολουθείται η εξέλιξη ανά 20ήμερο και ανά 2μηνο να συνεδριάζουμε σε υπουργικό επίπεδο και με τη Διοίκηση του ΣΕΒ είναι το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να δημιουργηθεί μια ανάπτυξη με στέρεες βάσεις, που μόνο η βιομηχανία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να φέρουν και να δοθούν θέσεις δουλειάς στους Έλληνες εργαζόμενους σταθερές και καλά αμειβόμενες».

Ο κ. Φέσσας επίσης δήλωσε: «Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κόστος εργασίας νομίζω είναι υπέρ αρκετές και ο ΣΕΒ ουδέποτε ζήτησε περαιτέρω παρέμβαση στο κόστος εργασίας. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ ξέρετε ότι πληρώνουν πολύ πάνω από τον μέσο μισθό, όπως αναφέρεται και από το Υπουργείο Εργασίας. Από κει και πέρα το μη μισθολογικό κόστος είναι ένα αντικίνητρο για την εργασία στην Ελλάδα. Και το μη μισθολογικό κόστος έχει δύο συντελεστές: ο ένας είναι η υψηλή φορολογία της εργασίας, αλλά βέβαια η υψηλή φορολογία βαρύνει όλους τους Έλληνες κυρίως και με τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια της κρίσης και ο δεύτερος είναι οι εργοδοτικές εισφορές. Οι εργοδοτικές εισφορές σταδιακά μειώνονται και ήδη ο Υπουργός Εργασίας, νομίζω έχει υπόψη του εφόσον υπάρξουν σωστές και επιτυχημένες εκτελέσεις του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει και σε νέα περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1-1,5%».