Μπήκαν οι υπογραφές για την υλοποίηση ενός έργου-πνοή για την περιοχή του Ασωπού. Η «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού» αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της επόμενης περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 37,6 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του Έργου γίνεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκος Ταγαράς, ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος και ο δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευάγγελος Γεωργίου. Η λύση που προκρίνεται προέκυψε ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, όπως ο Δήμος Τανάγρας, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς και η ΕΥΔΑΠ.
Το έργο έχει στόχο να αντιμετωπισθεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα: Εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή και μόλυνση των υπογείων υδάτων από χημικές ουσίες (εξασθενές χρώμιο κ.ά). Παράλληλα, από τα επιβαρυμένα ύδατα προβλήαμτα αντιμετωπίζουν βιομηχανίες, παραθεριστικές και αγροτικές περιοχές.
Τρομακτικά στοιχεία έφερε πρόσφατα στος φως έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία η ρύπανση «χτυπάει» κόκκινο. Δεν προσδιόριζε ωστόσο την πηγή του κακού, καθώς οι αγωγοί της περιοχής είναι ακόμη… αχαρτογράφητοι. Μια διδακτορική διατριβή στο ΕΜΠ μάλιστα προσδιόριζε και το κοινωνικό κόστος από την περιβαλλοντική ζημιά στο υπόγειο νερό του Ασωπού, το οποίο εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δύο είναι τα διακριτά έργα που προβλέπονται με την προγραμματική σύμβαση. Το ένα αφορά την ομαλή υδροδότηση αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού, νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών και κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής για τους οικισμούς Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Οινόης, Δήλεσι αλλά και τη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου – Οινοφύτων.
Το δεύτερο αφορά την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα. Θα κατασκευαστεί νέος χαλύβδινος αγωγός 5,4 χλμ. για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 κ.μ. την ημέρα. Ο κεντρικός αγωγός θα είναι υπό πίεση και θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο δευτερευόντων αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.

Οι άξονες του έργου

Για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποκατάσταση θα δρομολοηγθούν έργα:
•Περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής
•Έργα ύδρευσης για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό
•Δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής
•Σχεδιασμός για τη δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής
•Έμφαση στον περιβαλλοντικό έλεγχο, με μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή
«Τεράστιο και σύνθετο πρόβλημα»
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία εξαιτίας ενός τεράστιου και σύνθετου περιβαλλοντικού προβλήματος» τόνισε ο κ. Ταγαράς και συμπλήρωσε: «Προτείνουμε μία λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Ασωπού με την οποία όλοι στην περιοχή κερδίζουν. Όλοι μαζί, με πνεύμα συνεργασίας και προσήλωση στο στόχο, μπορούμε να πετύχουμε την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής του Ασωπού».
Ο κ. Γεωργίου από την πλευρά του σημείωσε ότι η 30ή Ιουλίου 2014 «είναι ιστορική ημέρα για τον Δήμο Τανάγρας. Είναι επίσης ιστορική ημέρα για το περιβάλλον. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, λύνουμε βασικά προβλήματα υδροδότησης για κάθε χρήση».
Από πλευράς ΕΥΔΑΠ ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Η τεχνογνωσία και η κοινωνική ευαισθησία της ΕΥΔΑΠ εκφράζεται έμπρακτα στο καυτό θέμα του Ασωπού, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής».