Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της ελονοσίας φέρνει την επιστημονική κοινότητα η πιθανή έγκριση εντός του 2015 του πρώτου εμβολίου κατά της νόσου.

Θετικά αποτελέσματα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της επιθεώρησης «PLoS Medicine», το υπό κλινική δοκιμή εμβόλιο κατά της ελονοσίας μπορεί να προλάβει κατά μέσο όρο 800 νέα κρούσματα, για κάθε 1.000 παιδιά που εμβολιάζονται. Στις συνεχιζόμενες κλινικές μελέτες μάλιστα παρατηρήθηκε ότι παρέχει προστασία ακόμη και 18 μήνες μετά την χορήγησή του.

Η παρασκευάστρια εταιρεία GlaxoSmithKline έχει ήδη υποβάλλει φάκελο έγκρισης του σκευάσματος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθιστώντας το εμβόλιο το πρώτο που φτάνει ένα βήμα πριν από την ευρεία χρήση του.
Η ελονοσία προσβάλλει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και προκαλεί 800.000 θανάτους κάθε χρόνο, στην πλειοψηφία τους πέντε κάτω των πέντε ετών που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Για το λόγο αυτό και η κλινική δοκιμή του εμβολίου επιλέχθηκε να γίνει σε αρκετές αφρικανικές χώρες, όπου 1.500 βρέφη και παιδιά έλαβαν το RTS,S. Ο επανέλεγχος τους 18 μήνες μετά την τελευταία δόση, έδειξε ότι στα μικρά παιδιά ειδικά το εμβόλιο σχεδόν μείωσε στο μισό τον αριθμό των κρουσμάτων ελονοσίας. Και στα βρέφη (που ήταν 6 -12 εβδομάδων, μετά τον πρώτο εμβολιασμό) το RTS,S μείωσε τα επεισόδια ελονοσίας κατά ένα τέταρτο.

Σωτήριο

Αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαπιστώθηκε ότι έφθινε με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ελονοσίας.

Για παράδειγμα, σε κάποιες πόλεις της Κένυας προλήφθηκαν έως και 2.000 νέες περιπτώσεις κλινικής ελονοσίας για κάθε 1.000 παιδιά που εμβολιάστηκαν. Οι ειδικοί λοιπόν έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι το εμβόλιο συνδυαστικά με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως οι κουνουπιέρες και τα εντομοκτόνα, μπορεί να καταφέρει μια σημαντική νίκη στον έλεγχο της ελονοσίας, παγκοσμίως.

Προς το παρόν η έρευνα έχει εστιάσει στο κατά πόσο μια ενισχυτική δόση μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου. «Η έγκριση του εμβολίου θα μας δώσει μια πραγματική ώθηση στον αγώνα κατά της ελονοσίας. Αν και δεν παρέχει 100% προστασία, για περιοχές όπου η νόσος ενδημεί, είναι το μόνο μας όπλο», εξηγεί ο Δρ Μπράιαν Γκρινγουντ, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που συμμετείχε στην έρευνα.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο RTS,S αναπτύσσεται από την GlaxoSmithKline με την βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Path Malaria Vaccine Initiative, και υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation».