Περικοπές στα επιδόματα που δικαιούνται οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι ζουν στη Βρετανία ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να βρει λύσεις σε ένα ζήτημα που κόβει ψήφους από τους Συντηρητικούς και τους στέλνει στο UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι η μείωση από έξι μήνες σε τρεις του επιδόματος που δικαιούνται όσοι ζουν στη χώρα και αναζητούν εργασία.
Ηδη με άρθρο του στην Daily Telegraph o Κάμερον τονίζει ότι στόχος του είναι να «χτίσει» ένα μεταναστευτικό σύστημα που θα βάζει πρώτα τη Βρετανία.
Ασκεί μάλιστα κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών, οι οποίες έφτιαξαν ένα σύστημα διανομής επιδομάτων άκριτα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή μεταναστών στη Βρετανία, «για τους λάθος λόγους».
Ήδη, η κυβέρνηση Κάμερον έχει προχωρήσει σε υιοθέτηση νέων περιορισμών, όπως η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης από όσους δεν πρέπει να βρίσκονται στη χώρα.
«Αλλάζουμε τους κανόνες, ώστε κανένας να μην έρχεται σε αυτή τη χώρα και να θεωρεί ότι θα πάρει άμεσα επιδόματα ανέργου. Θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες. Και μειώνουμε και τη διάρκεια είσπραξης τέτοιων επιδομάτων. Εκτός και αν κάποιος έχει αληθινές προοπτικές να βρει δουλειά» αναφέρει.
Πρόσφατη έρευνα Επιτροπής για το Μεταναστευτικό, που επικαλείται το BBC, έδειξε ότι η επίδραση της παρουσίας μη εξειδικευμένων μεταναστών στο ΑΕΠ, την παραγωγικότητα και τι επίπεδο τιμών είναι πολύ μικρή και σχεδόν μηδενική στην απασχόλησης των εργατών γεννημένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.