Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία, σε δεύτερη ανάγνωση, του δασικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Στις αρχές Αυγούστου η ψήφισή του.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σύμφωνα με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους για τις οριζόμενες χρήσεις.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων σε αυτούς τους χώρους δεν απαιτείται η έγκριση δόμησης ή άδεια δόμησης, αλλά αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για τη στατιστική επάρκειά τους, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων είναι οι ελεγκτές δόμησης.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φωτογραφική ρύθμιση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι δεν αφορά άδειες εξόρυξης, αλλά πολεοδομικές μελέτες. «Πρόκειται για αποκλειστικά πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση, που προσαρμόζει και εκσυγχρονίζει τον μεταλλευτικό κώδικα του 1973, στις σημερινές απαιτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Ταγαράς και συμπλήρωσε:
«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το νομικό κενό που υπάρχει και να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες που ισχύουν πάνω από 40 χρόνια, προσθέτοντας ελέγχους που ποτέ μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν, με εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες». Επίσης, διευκρίνισε ότι οι ελεγκτές δόμησης θα ελέγχουν τα μεταλλευτικά έργα και στις τρεις φάσεις προόδου των εργασιών τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θίγονται περιβαλλοντικά θέματα.
«Είναι καθαρά μία ‘φωτογραφική’ διάταξη που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Μέσα σε τρεις γραμμές νομιμοποιείτε τις παρανομίες της ‘Ελληνικός Χρυσός’ υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ» Κατερίνα Ιγγλέζη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνου Δαμμαβολίτη και της ανεξάρτητης βουλευτή Χρυσούλας Γιαταγάνα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το Β’ Θερινό Τμήμα, πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τον Δεκαπενταύγουστο.
Αλλές διατάξεις
Παράλληλα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος επανακαθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θεωρείται επιτυχής η συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία των υποψηφίων Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Ειδικότερα, παρέχονται οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας και του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων, των ελάχιστων προδιαγραφών και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι φορείς εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, το κόστος του προγράμματος και η διδακτέα ύλη.
Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων, διατηρείται σε ισχύ η υφιστάμενη εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Ακόμη, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι «οι μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις».
Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ακόμα ότι «με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα καθ’ ύψους υπέρβασης για την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών».