Η είδηση ότι οκτώ δήμαρχοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανεξάρτητοι» συστήνουν πρωτοβουλία για «μια νέα Αυτοδιοίκηση» δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι «οκτώ» βγήκαν από τις τοπικές κάλπες του Μαΐου εκλεγμένοι σε δήμους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης χώρας προβάλλοντας ατζέντα κατά της κομματικοποίησης. Αν και όλοι τους δεν έπεσαν από «αχαρτογράφητο πολιτικό ουρανό» ως προς την προέλευσή τους, χώρεσαν κάτω από την ίδια αυτοδιοικητική πρόταση, έχοντας πολιτικά διαφορετικό σημείο εκκίνησης, από τον χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας –με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ, μεταξύ άλλων, να τους έχουν στηρίξει στις εκλογές –ως το ευρύτερο πεδίο της Δεξιάς.
Η συγκυρία δεν είναι τυχαία για αυτή την… κεντρο-αριστερο-δεξιά συμμαχία. Μπροστά τους έχουν ως σταθμό για να προβάλουν τις θέσεις τους την εκπροσώπηση των νέων αιρετών στα συλλογικά τους όργανα, όπως στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (τέλος του τρέχοντος χρόνου, αρχές του νέου έτους).
Από τους «5» στους «8»
Το «πείραμα» για «ακομμάτιστη συσπείρωση» με ρητορική μεταρρυθμίσεων –μια διεργασία που βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη σε κεντρικό πολιτικό πεδίο –έκανε την αυτοδιοικητική του εμφάνιση ήδη από τον Νοέμβριο του 2013, μόνο που τώρα διευρύνεται και προς τα δεξιά. Δύο από την «πρωτοβουλία των 8», οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, ήταν προεξάρχοντες στο λεγόμενο «μπλοκ των πέντε» που είχε την πρώτη επίσημη παρουσία του στον Βόλο πριν από έναν χρόνο.
Λέξεις όπως μεταρρύθμιση, ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και αποδέσμευση από κομματικές εξαρτήσεις, είχαν «ζυμωθεί» από καιρό σε εκείνο το «μπλοκ» –από αυτούς δεν αναδείχθηκαν κατά τις εκλογές του Μαΐου στον δημαρχικό θώκο της Πάτρας ο κ. Γιάννης Δημαράς και του Βόλου ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης ενώ ο κ. Φίλιππος Φίλιος δεν έθεσε υποψηφιότητα για τον Δήμο Ιωαννιτών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγο πριν από τις πρόσφατες τοπικές εκλογές ο κ. Καμίνης δεν μίλησε μόνο για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Υπογράμμισε ότι για έναν αναβαθμισμένο ρόλο και τοπική εξουσία χρειάζεται και νέα αντιπροσώπευση. Αναφέρθηκε σε μια νέα ΚΕΔΕ, στην οποία, όπως είπε, η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση κοινωνικά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά ή τουριστικά χαρακτηριστικά, «εκλέκτορες χειραφετημένους από τα κόμματα», που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση και με τα κόμματα και φυσικά και με την κεντρική κυβέρνηση. «Ετσι θα έχουμε τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις των δήμων με την πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο φορέα» είχε τονίσει.
Πριν από λίγες ημέρες η «μαγιά» της αυτοδιοικητικής συσπείρωσης «ανεξάρτητων» δημάρχων βρήκε… νέα έκφραση. Διαμόρφωσε ένα κείμενο που υπέγραψαν οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Καμίνης, Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Λαμπρινός, Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, Λαμίας κ. Νίκος Σταυρογιάννης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.
Το προφίλ των «οκτώ»
Και οι οκτώ κατήλθαν στις εκλογές του Μαΐου ως ανεξάρτητοι, έχοντας πάντως πολιτικό πρόσημο. Οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης είχαν τη στήριξη μεταξύ άλλων του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, της Δράσης, της Δημιουργίας Ξανά, οικολογικών σχημάτων, της πρωτοβουλίας των «58»…
Ο κ. Σταυρογιάννης εξελέγη δήμαρχος Λαμιέων χωρίς χρίσμα και χωρίς εμφανή κομματική στήριξη. Καταγράφηκε πάντως σαν «αντάρτης» της ΝΔ, αν και είχε «αποκόψει» νωρίτερα το κομματικό γαλάζιο νήμα. Είχε εκλεγεί το 2004, το 2007 και το 2012 βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 –αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα –και είναι ενταγμένος πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».
Ο κ. Κασσαβός κατέβηκε στον Δήμο Αχαρνών με τη στήριξη οικολογικών κινήσεων ενώ ο κ. Ιωακειμίδης, έχοντας ερείσματα στη ΔΗΜΑΡ και σε δυνάμεις του ΠαΣοΚ, είχε και τη στήριξη και της ΝΔ στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.
Ο κ. Λαμπρινός, ο οποίος είχε την άτυπη στήριξη της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, κατάφερε να επικρατήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, νικώντας τον επί χρόνια δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη που προέρχεται από το ΠαΣοΚ. Ο κ. Μπέγκας εξελέγη έχοντας τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο κ. Βάμβουκας, προερχόμενος από την Αριστερά, κατά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, έχοντας τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, νίκησε στα Χανιά τον εκεί «πράσινο» δήμαρχο κ. Εμμανουήλ Σκουλάκη.
Καταγγέλλουν «χρωματισμό» του «λευκού»
Οι «οκτώ» απηύθυναν κάλεσμα σε δημάρχους πόλεων της χώρας να παλέψουν για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τις παθογένειες του σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπογραμμίζουν πως μετά τις τοπικές εκλογές τα κομματικά επιτελεία ξεκίνησαν ήδη να στήνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Κατά την άποψή τους, επιχειρούν να προσεταιριστούν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους με βάση τους μηχανισμούς που έχουν εκ των προτέρων ορίσει τα κομματικά επιτελεία για την ανάδειξη των προέδρων και των υπόλοιπων μελών των συλλογικών οργάνων μας. «Και ας ορκίζονταν προεκλογικά ότι το χρώμα τους είναι «λευκό»».
Αν και οι «οκτώ» λένε ότι θεωρούν μεν τα κόμματα ως βασικό πυλώνα της δημοκρατίας μας, διαφωνούν όμως με τη λογική του «κομματικού εναγκαλισμού της Αυτοδιοίκησης». Αλλωστε, από τις πρώτες γραμμές του κειμένου τους επεσήμαναν ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές «αποδοκιμάστηκαν όλες οι αποχρώσεις κομματικών ψηφοδελτίων και κομματικής χειραγώγησης των πολιτών. Τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θριάμβευσαν, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, ανατρέποντας κατεστημένα πολλών ετών».
Καλούν λοιπόν τους νέους αιρετούς να συσπειρωθούν μαζί τους για να συνδιαμορφώσουν ένα αυτοδιοικητικό πλαίσιο στόχων και κανόνων που «θα αποκαταστήσει την Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αρμόζει: από παρία του συστήματος να την αναδείξει σε πρωταγωνιστή». Προτάσσουν τη συμβολή των αιρετών στην έξοδο της χώρας από την κρίση, «με ειλικρινή και διαφανή συνεργασία με όλους τους θεσμούς του πολιτικού μας συστήματος».
HeliosPlus