«Καθώς βγαίνουμε από τα μνημόνια, θα πω για πολλοστή φορά, ότι υπάρχει μια υπέρτερη ανάγκη, εθνική προτεραιότητα για τη χώρα, να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες. Η κοινωνία δεν μπορεί να βαδίσει διχασμένη. Κανένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, καμιά εθνική προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει, δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εάν δεν ενωθούν οι Έλληνες. Βαδίζουμε πολύ καιρό διχασμένοι, ο βασικός λόγος που μας δίχασε φεύγει από μπροστά μας και αναφέρομαι στα μνημόνια, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να ενωθούμε ούτε με ευχές ούτε με συνθήματα ούτε με διακηρύξεις.
Χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι γύρω από τους οποίους πρέπει να ενωθούμε, χρειάζεται προσδοκία και το ερώτημα στη σημερινή μας συζήτηση είναι, κατά τη δική μου γνώμη, ένα και μοναδικό. Η προσδοκία που υπάρχει και στην αγροτιά και στη νέα γενιά της πατρίδας και στην κοινωνία ολόκληρη γύρω από τον πρωτογενή τομέα, είναι βάσιμη ή όχι; Οι απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε με τη νέα ΚΑΠ, είναι πειστικές; Αυτές που σήμερα επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντούν ή όχι σε αυτό το ερώτημα; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της που πρέπει να απαντήσουμε. Εγώ φυσικά απαντώ ναι».Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τα παραπάνω τόνισε χθες, Πέμπτη, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρης Κουκουλόπουλος, κατά την οποία παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ η πρόταση του εθνικού φακέλου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «παρόλα τα τρομακτικά του προβλήματα και τα βάρη που κουβαλούσε από προηγούμενα χρόνια, o πρωτογενής τομέας αποδεικνύεται ατμομηχανή στην προσπάθεια της χώρας να ανατρέψει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών μέσα στην κρίση».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ τόνισε πως «προφανώς, η Ελλάδα συμμετείχε στη φυγή μας από τη λογική των ιστορικών δικαιωμάτων και να πάμε στη στρεμματική ενίσχυση, άρα, πολύ πιο κοντά στο πρότυπο ενίσχυσης της παραγωγής.
Επεσήμανε, παράλληλα, πως το προηγούμενο διάστημα μέσα από μια μαραθώνια διαδικασία έγινε ένας ειλικρινής διάλογος στο ΥπΑΑΤ τόσο με τους εκπροσώπους των παραγωγών, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, όσο και με τους βουλευτές κ.ά. για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της νέας ΚΑΠ.
Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ζωτικής σημασίας στοχεύσεις και προτεραιότητες που προβλέπει η νέα ΚΑΠ και αφορούν, όπως τόνισε, την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, την ενίσχυση των συλλογικών μορφών οργάνωσης, την αποκέντρωση σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ στην αυτοδιοίκηση, την οργάνωση παροχής συμβουλών στους αγρότες, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, τις σημαντικές διαρθρωτικές πολιτικές σύγκλισης για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, την υποστήριξη των δυναμικών και εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις , τα ενισχυμένα κονδύλια για τις αρδεύσεις και τη μεταποίηση κ.ο.κ.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουκουλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του έλληνα αγρότη για να βάλει το ερώτημα «όχι πόσα παίρνω, αλλά τι κάνω με αυτά που παίρνω» και πρέπει να σταθούμε δίπλα του και να τον στηρίξουμε σε όλους τους συντελεστές κόστους παραγωγής. Αν θέλουμε πραγματικά αυτή η προσπάθεια να φτάσει σε αποτέλεσμα μέσα σε μια πενταετία, θα πρέπει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος να πάει οπωσδήποτε στον πρωτογενή τομέα, όχι με τη μορφή ενισχύσεων, αλλά με τη μορφή συμβολικής και όχι μόνο ενίσχυσης της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας από την οποία μπορούμε να προσδοκούμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλη την κοινωνία και φυσικά για τους ίδιους τους αγρότες».