Η υποχώρηση των επενδύσεων σε κατοικίες αναδεικνύεται ως η βασική πηγή προβλημάτων για την ελληνική οικονομία μετά το ξέσπασμα της κρίσης σε νέα ανάλυση της Eurobank.
Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, από το 2007 μέχρι το 2013 υπήρξε ραγδαία μεταβολή στη σύνθεση των συνολικών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου.
Ειδικότερα, το μερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες μειώθηκε από 46,26% στο 18,39%, των επενδύσεων σε κτίρια και κατασκευές αυξήθηκε από 14,03% στο 28,73% και το μερίδιο των επενδύσεων σε μηχανές και εξοπλισμό αυξήθηκε από 14,03% στο 28,73%.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η «πίτα» των επενδύσεων έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση (απώλεια δημιουργίας πραγματικού κεφαλαίου αξίας 36,37 δισ. ευρώ).
Η Eurobank σημειώνει πως η μεταβολή στη σύνθεσή της δύναται μακροπρόθεσμα να πυροδοτήσει μια αύξηση στην συνολική παραγωγικότητα λόγω της μεταφοράς πόρων (ως ποσοστά, %) σε επενδύσεις που εμπεριέχουν σε πιο έντονο βαθμό την συνιστώσα της τεχνολογικής προόδου.
Το ελληνικό πρόβλημα
«Ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος δεν αποτελείται μόνο από την συνιστώσα της ζήτησης, δηλαδή δεν είναι καθαρά «Κεϋνσιανού» χαρακτήρα, ο τομέας των »οικονομικών της προσφοράς» είναι εξίσου σημαντικός» σημειώνει στην ίδια ανάλυση η Eurobank.
Το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων μειώθηκε από 26,78% το 2007 στο 12,48% το 2013. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού πραγματικού κεφαλαίου (κατοικίες, κτίρια, μηχανές, εξοπλισμός κ.α.) της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά από 52 συναπτά έτη ανοδικής τροχιάς (1960-2012).
Ως εκ τούτου, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η ελληνική οικονομία εκτός από την μη αποτελεσματική κατανομή των παραγωγικών πόρων τίθεται πλέον αντιμέτωπη και με την απειλή της μείωσης των παραγωγικών της δυνατοτήτων λόγω του μειωμένου πραγματικού κεφαλαίου και της μεσοπρόθεσμης μείωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου που συνεπάγεται το φαινόμενο της παρατεταμένης υψηλής ανεργίας.
«Σε όρους συγγραμμάτων οικονομικής θεωρίας, η καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας μετατοπίζεται προς τα αριστερά λόγω της σταδιακής συρρίκνωσης των παραγωγικών της πόρων» αναφέρει η Eurobank.
Και προσθέτει πως ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος δεν αποτελείται μόνο από την συνιστώσα της ζήτησης, δηλαδή δεν είναι καθαρά «Κεϋνσιανού» χαρακτήρα, ο τομέας των «οικονομικών της προσφοράς» είναι εξίσου σημαντικός και μακροπρόθεσμα αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής μεγέθυνσης.