Τέρμα στην αδιαφάνεια και την αοριστία των όρων που επικαλούνται ασφαλιστικές επιχειρήσεις όταν προχωρούν σε μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου τους βάζουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζας της Ελλάδος. Ομάδα εργασίας, η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος και συμμετέχει σε αυτή και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επεξεργάζεται τη δημιουργία αντικειμενικών δεικτών βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων μέχρι τη λήξη κάθε συμβολαίου.
Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος στη Βουλή, τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρόστιμα σε ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα κριτήρια για την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων. Πρόκειται για ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες κρίθηκε ότι οι όροι για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου τους οποίους χρησιμοποιούσαν ήταν αόριστοι και δεν περιείχαν κριτήρια εύλογα για τον καταναλωτή με βάση τα οποία να οριοθετείται και να καθίσταται ελέγξιμη από αυτόν η μελλοντική αύξηση ασφαλίστρου.
Οι εταιρείες απέφευγαν οποιαδήποτε δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής. Το αποτέλεσμα ήταν να αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές και κατά τη διάρκεια της σύμβασης να έρχονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες αυξήσεις που δεν δικαιολογούνταν.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης από το 2011 έως το 2014 έχουν επιβληθεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή βάσει του ν. 2251/1994, έντεκα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 2.874.000 ευρώ, τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται ως δημόσιο έσοδο σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
«Στόχος των εποπτικών αρχών είναι η βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η διαφάνεια των συναλλαγών και η προστασία της αγοράς και του χρηματοπιστωτικού τομέα γενικότερα, από κάθε είδους αθέμιτες και ζημιογόνες πρακτικές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο υφυπουργός.
Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος στο οποίο πάντως επισημαίνεται ότι η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις αφορά σε θέματα των απαιτούμενων περιθωρίων φερεγγυότητας και τεχνικών αποθεμάτων αλλά και στην τήρηση των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας από τις εποπτευόμενες επιχειρήσεις.
Σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος για το ίδιο θέμα υπογραμμίζεται πως «η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εκτείνεται σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, στον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής των επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με το ΝΔ 400/1970 η κατάρτιση των τιμολογίων που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερη και γίνεται σύμφωνα με τις τεχνοοικονομικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης».
Οι εν λόγω απαντήσεις δόθηκαν σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και Θανάσης Μωραΐτης για την αντιμετώπιση των φαινομένων καταχρηστικών και αυθαίρετων πρακτικών από ασφαλιστικές εταιρείες.