Την άμεση ανάκληση της απόφασης τροποποίησης των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έντεκα οικολογικές οργανώσεις. Οι Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Greenpeace, Medasset, MOm και WWF Ελλάς ζητούν παράλληλα την πλήρη ανάληψη των ευθυνών για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση της αποτροπής της υποβάθμισης και της ορθής διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού υγροτόπου.
Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και παράνομη» την υπουργική απόφαση με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς τροποποιεί τα όρια του ΚΑΖ στον Κορινό Πιερίας.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη ΥΑ που συρρικνώνει τα όρια του ΚΑΖ αποτελεί μια ακόμη άσκηση ασύδοτης «ανάπτυξης», με την οποία επιχειρείται η διάνοιξη του δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μοναδικό υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας. Με αυτήν τη δόλια παράκαμψη της νομοθεσίας, αλλά και της λογικής, δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 6.500 κατοίκων».
Στη συνέχεια εξηγούν για τη διαμαρτυρία τους ότι «ο χειρισμός αυτός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες αρνητικές ενέργειες και σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες και επιζήμιες για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας επιλογές. Παρόμοιας λογικής πολιτικές επιλογές και νομοθετήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ν/σ για τον αιγιαλό, δυστυχώς μονοπωλούν πλέον την ελληνική πραγματικότητα».
Η περιοχή αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000, ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Ωστόσο, όπως έγραψε σχετικά και «Το Βήμα», ο κ. Ταγαράς προέβη σε μείωση του ΚΑΖ κατά 4.000 στρέμματα μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου για την περιοχή, Φορέα Διαχείρισης.