Στο αίμα αμάχων έβαψαν ισραηλινές επιδρομές και πυρά πυροβολικού τη γειτονιά Σατζάιγια στην Πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 66 είναι οι νεκροί -ανάμεσά τους 17 παιδιά και 14 γυναίκες- και 400 οι τραυματίες της ισραηλινής επίθεσης, την οποία ηλικιωμένοι Παλαιστίνιοι περιγράφουν ως τη σφοδρότερη που έχουν ζήσει μετά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή όταν κατελήφθη η Λωρίδα της Γάζας.
Για έγκλημα πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου η παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τη στιγμή που στη Δυτική Όχθη ξεσπούν οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ. Σφαγή κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα.
Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην παλαιστινιακή γειτονιά και με την υποστήριξη μαχητικών την έβαψαν στο αίμα. Με ουρλιαχτά οδύνης και οργής γονείς κρατούσαν στα χέρια τα νεκρά παιδιά τους. Άλλοι προσπαθούσαν να τα οδηγήσουν στην ασφάλεια, να τα «κρύψουν» από το θάνατο.
Παλαιστίνιοι κείτονταν νεκροί ανάμεσα σε συντρίμμια, χιλιάδες έτρεχαν αναζητώντας καταφύγιο στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου παράλληλα μεταφέρονταν οι εκατοντάδες τραυματίες.
«Είδες τον Αχμέντ;», «Είδες τη γυναίκα μου;»… Απεγνωσμένες κραυγές ακούγονταν στην αυλή και τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Οι αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες με τραυματίες. Το δάπεδο βουτηγμένο στο αίμα τους.
Μία γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο προσπαθούσε να εγκαταλείψει την περιοχή κουνώντας μια λευκή σημαία μέσα σε σύννεφα καπνού εξαιτίας των βομβαρδισμών. Ένας άνδρας ζητούσε βοήθεια για να βρει το γιο του που είχε παγιδευτεί στο σπίτι τους. Μπήκε σε ένα ασθενοφόρο ελπίζοντας ότι θα φτάσει, όμως πυρά από ισραηλινό τεθωρακισμένο τού εμπόδισαν την πρόσβαση.
Η επίθεση στη Σατζάιγια είναι η πλέον αιματηρή στις 13 ημέρες που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει κοστίσει συνολικά μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 425 Παλαιστινίους με τους αμάχους να πληρώνουν ξανά το τίμημα της σύγκρουσης.
Σχεδόν οι μισοί από τους νεκρούς στη Γάζα σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε προ τριών ημερών η χερσαία φάση της επιχείρησης, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 3.500. Η επίθεση της Κυριακής εκτόπισε άλλους 35.000 ανθρώπους, ενώ 63.000 Παλαιστίνιοι διαμένουν ήδη σε καταφύγια που παρέχει ο ΟΗΕ.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Τζενίν και της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη διαδηλώνοντας κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Καλούν τον Μαχμούντ Αμπάς να στραφεί στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, και ζητούν την παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου.
Η δίωρη «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» που είχε κηρυχθεί κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατέρρευσε εντός λίγων λεπτών με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πάτησε πρώτος τη σκανδάλη.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χαμάς είχε εκτοξεύσει πυραύλους, λειτουργούσε τούνελ και είχε στήσει κέντρα διοίκησης στη γειτονιά που αιματοκύλισε σε μία συντονισμένη από ξηράς και αέρος επίθεση, την οποία οι ηλικιωμένοι κάτοικοι περιγράφουν ως τη σφοδρότερη που έχουν ζήσει από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.
Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι υπήρξε «μεγάλος βαθμός αντίστασης» στη Σατζάιγια με εκτόξευση οβίδων και χειροβομβίδων και πυρά αυτόματων όπλων μέσα από σπίτια και κτίρια. Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης είναι και ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο γιος, η νύφη και τα δύο εγγόνια του.
Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς ώρα με την ώρα εντοπίζονται και άλλες σοροί στα συντρίμμια, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an. Δεκάδες από τα θύματα δεν έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί.
Άλλοι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε άλλα σημεία της Γάζας, ενώ η Χαμάς απάντησε στη σφαγή με νέο κύμα ρουκετών κατά του Ισραήλ, μία εκ των χτύπησε την πόλη Ασκελόν.
Η επίθεση στη Σατζάιγια ήλθε καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατευθύνεται στο Κατάρ σε μία απόπειρα μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας. Πρόκειται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο τελευταίος θα έχει συνάντηση και με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ.
Η Χαμάς έχει ζητήσει τη μεσολάβηση κρατών όπως το Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά καχύποπτη ως προς τις προθέσεις της Αιγύπτου και του προέδρου της Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος και ανέτρεψε πέρυσι τον ισλαμιστή εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Από ισραηλινής πλευράς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ θα «αναλάβει όποια δράση κρίνει απαραίτητη» για να θέσει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες κατά της επικράτειάς του και να αποκαταστήσει την ηρεμία στη Γάζα.
Μιλώντας στο CNN μετά το αίμα παιδιών στη Σατζάιγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, κατηγορώντας ξανά τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ερωτηθείς πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ισραήλ για να ολοκληρώσει την επιχείρηση, η οποία έχει διακηρυγμένο στόχο την καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων διακινούνται όπλα της Χαμάς, ο Νετανιάχου αρκέστηκε να αναφέρει ότι η επιχείρηση εξελίσσεται «σχετικά γρήγορα».
Στην ίδια συνέντευξη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -ο οποίος καταφθάνει τη Δευτέρα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz- υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Το Ισραήλ έχει υπομείνει πολύ καιρό τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και κανένα κράτος «δεν θα καθόταν καθώς βομβαρδιζόταν με ρουκέτες», είπε μιλώντας στο δίκτυο NBC, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την άμεση επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.