Με τη σκέψη περισσότερο στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και λιγότερο στην Ευρώπη και τη θέση της Βρετανίας σ’ αυτήν ο Ντέιβιντ Κάμερον έκανε το πρωί της περασμένης Τρίτης έναν «βαθύ ανασχηματισμό» της κυβέρνησής του, τον οποίο οι κομματικοί επικριτές του χαρακτήρισαν «σφαγή φίλων και αγαπητών» και οι Εργατικοί ονόμασαν «σωσίβιο χωρίς ελπίδα». Δικαιολογημένοι και οι δύο. Μια δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας έδειξε τους Εργατικούς να προηγούνται σταθερά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών. Θύμα της κυβερνητικής υποχώρησης και ο υπουργός Παιδείας, ένας από τους πιο πιστούς και στενούς φίλους του πρωθυπουργού, ο Μάικλ Γκοβ, ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τη συντηρητική παράταξη του κυβερνητικού κόμματος για τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε στην εκπαίδευση. Ο σύμβουλος και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς τον κατηγόρησε ότι «παραδόθηκε στο κατεστημένο, έδιωξε εκείνους που ενοχλούσαν τους αντι-εκσυγχρονιστές». Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η αντικατάσταση 12 υπουργών δίνει «δύναμη για δράση» στην κυβέρνησή του, αλλά οι «Financial Times» έγραψαν ότι απομακρύνθηκαν οι πλέον μετριοπαθείς σε ό,τι αφορά την Ευρώπη υπουργοί.
Αντίο, Ευρώπη
Τα νέα πρόσωπα, όλα από την πιο συντηρητική ομάδα του κόμματος, μετατοπίζουν εντυπωσιακά την κυβέρνηση προς τους αντιευρωπαϊστές και εκείνους που «θέλουν τη Βρετανία στην Ευρώπη αλλά υπό όρους και συνθήκες που η ίδια θα καθορίσει» σχολίασε η γαλλική «Figaro». Η «Wall Street Journal», ικανοποιημένη από τις αλλαγές, αποδίδει την «εντυπωσιακή χειρονομία» του Κάμερον στην «πρόκληση και απειλή» που δέχεται από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που έχει «σαφή θέση εναντίον της ΕΕ».
Την ίδια στιγμή ο Κάμερον απομάκρυνε υπουργούς της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος. Θύμα του ανασχηματισμού και ο Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και στη θέση του μετακινήθηκε από το υπουργείο Αμυνας ο Φίλιπ Χάμοντ. Στον (μετριοπαθή) αντιευρωπαϊστή Χέιγκ –για την απομάκρυνσή του από το Φόρεϊν Οφις δεν θα στενοχωρηθούν οι ομόλογοί του σε άλλες χώρες –δόθηκε η θέση του εκπροσώπου του κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων, αξίωμα το οποίο, παρά τον πομπώδη τίτλο του, είναι απλώς μια εθιμοτυπική διάκριση και με ετήσια «αποζημίωση» κατά 22.000 στερλίνες μικρότερη της αποζημίωσης του υπουργού.
Από τις πιο αντιευρωπαϊκές «ταμπέλες» της κυβέρνησης Κάμερον, ο Φίλιπ Χάμοντ αναδείχθηκε πέρυσι «πρωταθλητής» των ευρωσκεπτικιστων όταν διακήρυξε ότι, αν δεν γίνουν «μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας στο δημοψήφισμα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση Κάμερον για το 2017 –αν, φυσικά, κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. Η επιλογή του, έγραψε ο Τσαρλς Μουρ του βρετανικού think tank ADD, «προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη. (…) Θα βάλει υψηλότερα τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας» στην ΕΕ.
Προχθές ο κ. Χάμοντ θέλησε να βελτιώσει την εικόνα του καθώς πρέπει να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τομείς μεταρρυθμίσεων και αλλαγών» όπου η Βρετανία συμφωνεί με τους ευρωπαίους εταίρους της και τους οποίους «θα συζητήσει και θα εξερευνήσει μαζί τους με ανοιχτό μυαλό». Ηταν όμως αυτός ο ίδιος Φίλιπ Χάμοντ που ως την περασμένη εβδομάδα στόλιζε με έντονες εκφράσεις τον κ. Γιούνκερ ότι «είναι εντελώς ακατάλληλος» για να διαδεχθεί τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επειδή «είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ομοσπονδοποίησης».
Στη Βρετανία και ως έναν βαθμό σε άλλες χώρες της Ευρώπης προκάλεσε έκπληξη ο ανασχηματισμός επειδή «δεν δικαιολογείται» η έκτασή του, έγραψε ο «Guardian». H οικονομία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, με την ανεργία να περιορίζεται και τις ξένες επενδύσεις να διογκώνονται. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και οι συνεργάτες του «έδειχναν πιο σταθεροί και αποφασισμένοι να συνεχίσουν απ’ ό,τι οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί. (…) Σήμερα με τις τόσο βαθιές αλλαγές (ο Κάμερον) δείχνει σαν να μην πιστεύει αυτά που έχει επιτύχει» γράφει ο Τσαρλς Μουρ.
Ακροδεξιός στο Αμυνας
Δεν υστερεί σε αντιευρωπαϊσμό και ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, ο παλιός ακροδεξιός Μάικλ Φάλον. Αυτός τουλάχιστον «δικαιολογεί» τις ιδέες του επικαλούμενος τον «βασικό ρόλο» της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και τις «ειδικές συνθήκες συνεργασίας» της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος πολιτικός ο οποίος διαμαρτυρήθηκε (!) για την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει ως το τέλος του 2014 τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Φυσικά, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Τζορτζ Μπους και τον περασμένο μήνα «συνέστησε» στην ηγεσία του ΝΑΤΟ «να παρέμβει με τον πιο πειστικό τρόπο στην Ουκρανία» εναντίον «κάθε ρωσικής παρουσίας» στη χώρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ