Ετοιμη για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών μέσα στο καλοκαίρι είναι η κυβέρνηση, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους. Στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρούν ότι οι επισφάλειες αποτελούν σε αυτή τη φάση το πιο «καυτό» πρόβλημα της οικονομίας. Τα σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες τους και η κεντρική τράπεζα στοχεύουν στη δημιουργία των νομικών προϋποθέσεων που θα διευκολύνουν την ταχεία εξεύρεση βιώσιμων λύσεων αναχρηματοδότησης, χωρίς χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.
Η συνταγή θα εφαρμοστεί τόσο στα δάνεια των νοικοκυριών, στεγαστικά και καταναλωτικά, όσο και στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων για κάθε κατηγορία πίστης. Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδος θα οριστικοποιήσει τον νέο κώδικα δεοντολογίας που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2015 για τα δάνεια λιανικής τραπεζικής και από την άλλη το υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα προσαρμόζει τον Πτωχευτικό Κώδικα στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες και θα θεσμοθετεί νέες εξωδικαστικές δομές διαχείρισης των οφειλών μεσαίων και μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεων.
Προτεραιότητα


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως βασική προτεραιότητα την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ηδη έχει αποφασίσει την πρόσληψη ως συμβούλου για το συγκεκριμένο θέμα του ελεγκτικού οίκου BlackRock, ο οποίος έχει εμπειρία από την ελληνική πραγματικότητα λόγω της εμπλοκής του στις δύο ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που έχει «τρέξει» η Τράπεζα της Ελλάδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το νέο καθεστώς θα πρέπει να δίνει γρήγορες λύσεις σε υποθέσεις επιχειρήσεων με προοπτικές ανάκαμψης και μετόχους πρόθυμους για συνεργασία και συνεισφορά στο νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα να «βγάζει στη σέντρα» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μόνο έτσι, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «θα ελαχιστοποιηθεί ο ηθικός κίνδυνος, ο οποίος αποτελεί ως σήμερα σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή πιο επιθετικών ρυθμίσεων από το τραπεζικό σύστημα».
Και προσθέτουν πως «είναι λανθασμένη η αίσθηση που έχει καλλιεργηθεί σε ορισμένους φορείς της αγοράς ότι με το νέο κανονιστικό περιβάλλον θα οδηγηθούμε σε ένα γενικευμένο «κούρεμα» χρεών». Αλλωστε, σημειώνουν χαρακτηριστικά, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από τα οποία θα εξαρτηθούν τα περιθώρια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για αλλαγές στους όρους δανεισμού των πελατών τους.
«Οι λύσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων περνούν μέσα από αλλαγές διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα έτσι ώστε να μη σκαλώνουν στη Δικαιοσύνη φάκελοι για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται» λέει στο περιβάλλον του ο κ. Στουρνάρας. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στο «Βήμα» σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη απέναντι σε περιπτώσεις μεθοδευμένων χρεοκοπιών από επιχειρηματίες.
Στεγαστικά


Από την άλλη πλευρά, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα στεγαστικά δάνεια, εν όψει της αναστολής στο τέλος του 2014 του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας έναντι των πλειστηριασμών. Γενικότερα στα δάνεια προς ιδιώτες οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν κυρίως τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική ρύθμισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τον Νόμο Κατσέλη, όπου περίπου 7 στις 10 περιπτώσεις κάνουν αρκετά χρόνια ώσπου να φθάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται, αν και θα αντλούνται από τον νέο κώδικα δεοντολογίας, δεν αναμένεται να διαφέρουν σε σχέση με τις λύσεις που προωθούν σήμερα οι τράπεζες.


Ελεγχος από τις τράπεζες
Η συμφωνία των πιστωτών

Στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζομένους ο πρώτος λόγος θα δίνεται στους πιστωτές, οι οποίοι σε συνεργασία με τους μετόχους τους θα αναζητούν μια βιώσιμη και κοινώς αποδεικτή λύση. Με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης θα θεσμοθετηθεί η αρχή της πλειοψηφίας των δανειστών. Δηλαδή τράπεζες που «ελέγχουν» ένα συγκεκριμένο ποσοστό των χρεών θα αποφασίζουν για την τύχη των απαιτήσεων όλων των πιστωτών.
Οι λύσεις ελάφρυνσης θα μπορεί να περιλαμβάνουν επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, μετοχοποίηση χρεών, ενδεχομένως «κούρεμα» κεφαλαίου και τόκων, και φυσικά συμμετοχή του ίδιου επιχειρηματία ή νέων μετόχων στο εγχείρημα. Κρίσιμο για την ταχύτερη προώθηση αυτών των λύσεων αποτελεί η αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, μέσω του οποίου θα ασκείται πίεση προς τους ιδιοκτήτες των εταιρειών για να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση.
Πυρετός για deals
Επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες – κινητικότητα στα νομικά γραφεία
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με επιχειρηματικές υποθέσεις. Δεν είναι μόνο ξένοι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετηθούν σε ελληνικές αξίες ή να συμμετάσχουν σε ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι εγχώριοι επιχειρηματίες οι οποίοι προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, εξαγορές εταιρειών και άλλες κινήσεις με στόχο να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις τους, να τις καταστήσουν βιώσιμες και να αντεπεξέλθουν στην κρίση ή συμμετέχουν σε έργα που γίνονται με τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οπως αναφέρει ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος εκτός από υποθέσεις ποινικού δικαίου ασχολείται εδώ και μία δεκαετία και με νομικές υποθέσεις του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου, «παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς επενδυτές για την αγορά μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων εταιρικών δανείων από ελληνικές τράπεζες, την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων μέσης κεφαλαιοποίησης για εξυγίανση μέσω αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων, την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών νησιών, και τις ιδιωτικοποιήσεις με βασικό άξονα τον τουρισμό και τις μεταφορές».
Είναι προφανές ότι η κινητικότητα αυτή έχει ανοίξει νέες δουλειές και στη δικηγορική αγορά καθώς για κάθε επενδυτικό σχεδιασμό η συνεργασία με πεπειραμένα δικηγορικά γραφεία είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να διεξαχθεί ο αναγκαίος νομικός έλεγχος και να προσδιοριστούν και αξιολογηθούν οι όποιοι τυχόν κίνδυνοι. «Οι αλλοδαποί επενδυτές» αναφέρει ο κ. Λυκουρέζος «ζητούν ενημέρωση από το γραφείο μας για το φορολογικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας. Αναφορικά με την εξαγορά δανείων αναζητούν νομικές συμβουλές που αφορούν τα δικαιώματα του οφειλέτη, τους πλειστηριασμούς, την πτώχευση και τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.Για δε την αγορά ακινήτων και ειδικά ιδιωτικών νησίδων αναζητούν τη νομική υποστήριξη του γραφείου μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δαιδαλώδη νομοθεσία για την απόκτηση των σχετικών αδειών, καθώς και αναφορικά με τις δασικές και πολεοδομικές διατάξεις και τη χάραξη του αιγιαλού».
Εκτός όμως αυτών, το ενδιαφέρον των επενδυτών, όχι μόνο αλλοδαπών αλλά και Ελλήνων, προσελκύουν και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τα έργα που προκηρύσσονται. Ειδικότερα οι ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών εταιρειών.

«Πέρα από τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ζητήματος της διαχείρισης αποβλήτων, αυτά τα έργα αποτελούν εφαλτήριο κινητοποίησης κεφαλαίων καθώς δημιουργούν νέες θέες εργασίας ειδικότερα στις περιοχές στις οποίες χωροθετούνται»
αναφέρει ο κ. Λυκουρέζος και προσθέτει ότι «η συμμετοχή των επενδυτών στους διαγωνισμούς απαιτεί την ενεργό συμμετοχή εξειδικευμένων νομικών γραφείων με την παροχή εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας ως και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ