Ογδόντα παιδιά, εκ των οποίων τρία βρέφη, και 100 επιστήμονες, ειδικοί για το AIDS, ήταν ανάμεσα στους 298 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.
Ανθρωποι από 40 εθνικότητες ταξίδευαν από το Αμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας: 173 Ολλανδοί, 38 Μαλαίοι, 27 Αυστραλοί, 23 Αμερικανοί, 11 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός είναι επιβεβαιωμένα νεκροί.
Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί, επίσης, πολλά θύματα, καθώς στην πτήση ταξίδευαν ερευνητές καθ’ οδόν προς ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS, που διεξάγεται την Κυριακή, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Βρετανός υπεύθυνος Τύπου για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πολυμελής αποστολή της οποίας κατευθυνόταν επίσης προς την Μελβούρνη.
Δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων αναφέρουν σήμερα ότι περίπου 100 από τους επιβάτες ήταν επαγγελματίες ή ακτιβιστές που πήγαιναν στο συνέδριο για το AIDS. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί, αφιερωμένο στη μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τόσο τραγικά την ζωή τους.
Οι τυχεροί που σώθηκαν
Υπάρχουν και οι τυχεροί, που σώθηκαν επειδή, την τελευταία στιγμή, δεν ταξίδεψαν με το Boeing 777 που συνετρίβη.
Ανάμεσά τους είναι ένα ζευγάρι Βρετανών, μαζί με το μωρό τους. Ο Μπάρι και η Ιζι Σιμ άλλαξαν τα σχέδιά τους επειδή δεν βρήκαν θέσεις στο μοιραίο αεροπλάνο, και έκλεισαν τελικά εισιτήρια με μια άλλη πτήση της ολλανδικής KLM.
Τυχερό ήταν και ένα μέλος πληρώματος που άλλαξε βάρδια ζητώντας από συνάδελφό του να πετάξει στη θέση του. Ο Σαντζίντ Σινγκ συμφώνησε και ήταν ανάμεσα στο 15μελές πλήρωμα της πτήσης MH17.
Σε ένα από τα παράξενα παιχνίδια που παίζει η μοίρα, η σύζυγος του Σινγκ, επίσης αεροσυνοδός, σώθηκε από τον θάνατο επειδή είχε αλλάξει και εκείνη βάρδια με συνάδελφό της στην άλλη καταδικασμένη πτήση της Malaysian Airlines, εκείνη που χάθηκε μυστηριωδώς πριν από 131 ημέρες, πάνω από τον Ινδικό ωκεανό. Σήμερα θρηνεί για τον άνδρα της.