Σημαντικά σημάδια βελτίωσης σε μακροοικονομικό επίπεδο παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ενώ δείχνει να ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, η οικονομία, σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και ξένων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan, δείχνει να επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2014.
Ταυτόχρονα, προκύπτουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον τουρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε αύξηση κατά 1,8%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2014.
Όπως αναφέρεται, οι βασικές προτεραιότητες θα πρέπει πλέον να είναι:
«-Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας για την ομαλή πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
– Η υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις, όπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
– Η λήψη μέτρων που θα τονώσουν τις επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Για παράδειγμα, η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών και της δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών».
Οι βασικοί προπορευόμενοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως η χρηματιστηριακή αγορά, τα επιτόκια, ο δείκτης «φόβου» KEPE GRIV και οι δείκτες εμπιστοσύνης παρουσίασαν, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σταθεροποίηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντικατοπτρίζοντας τη σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, από τις αρχές του μήνα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, της επενδυτικής αβεβαιότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και των πολιτικών διαφωνιών στην Ελλάδα αναφορικά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι δείκτες παρουσιάζουν μεικτή εικόνα.
Παράλληλα, τονίζει το ΚΕΠΕ, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εύρυθμη πορεία και ανάπτυξη της οικονομίας είναι η αποτελεσματική λειτουργία του ρυθμιστικού πλαισίου στην άσκηση της πιστωτικής πολιτικής από μέρους των τραπεζών.
Σημαντικός όμως, προσθέτει, είναι και ο ρόλος των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά σε περίοδο κρίσεως.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να απορροφήσει χρηματοδοτικούς πόρους από άλλες εναλλακτικές πηγές εκτός τραπεζικού συστήματος αποτελεί για την οικονομία σημαντικό παράγοντα στην τρέχουσα φάση, που μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεράσει την κρίση και να παράσχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα υπάρχοντα δάνειά τους (εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα) στις τράπεζες.
«Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας» επισημαίνεται.