Στη διάρκεια του καθημερινού πρωινού προσκλητηρίου στρατιώτες με στολές παραλλαγής και καλάσνικοφ στέκονται σε στάση προσοχής. Μετά την αναφορά σπεύδουν να μπουν σε αίθουσες για να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να πάνε στα πεδία βολής. Τίποτα δε μπορούσε θα μπορούσε να μαρτυρήσει τη διαφορετικότητα αυτού του στρατοπέδου εκπαίδευσης. Ωστόσο, τα μακριά μαλλιά, συχνά δεμένα σε κότσο, και το μακιγιάζ, κατά κανόνα ελαφρύ αλλά εμφανές, το «προδίδουν»: πρόκειται για στρατόπεδο εκπαίδευσης γυναικών στο βόρειο Ιράκ. Απλώνεται σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Πεσμεργκά, οι Κούρδοι μαχητές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του βορειοΐρακινού Κουρδιστάν.
Οι Πεσμεργκά έχουν μεταφέρει πολλές από τις δυνάμεις τους σε εγκαταλελειμμένες περιοχές του Βόρειου Ιράκ, προκειμένου να αναχαιτίσουν μία ενδεχόμενη προέλαση των τζιχαντιστών. Η συμμετοχή γυναικών στις στρατιωτικές μονάδες των Πεσμαργκά είναι όλο και υψηλότερη.
Αψηφώντας ακόμα και τις αφόρητες καλοκαιρινές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή Σουλεϊμανίγια, τα γυναικεία στρατεύματα παρουσιάζονται προσηλωμένα απέναντι στο καθήκον που έχουν αναλάβει να επιτελέσουν. Ο στόχος τους συνοψίζεται, στο να συμβάλλουν στην προστασία της κουρδικής περιοχής.
Η διοικητής της μονάδας γυναικών, η Ναχίντα Αχμέντ Ρασίντ, ισχυρίζεται ότι η το στράτευμα συστάθηκε κατά το έτος του 1996, προκειμένου να πολεμήσει τους ένθερμους οπαδούς του πρώην ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.
Σήμερα η μονάδα αποτελείται κυρίως από εθελοντικές μαχήτριες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να πολεμήσουν, από τότε που η οργάνωση ΙSIS (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας) κυρίευσε μεγάλα τμήματα περιοχών του βόρειου και δυτικού Ιράκ, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

«Οι μονάδες μας έχουν εκπαιδευτεί από κοινού με ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Πολλές γυναίκες βρέθηκαν να πολεμούν με τους άνδρες συναδέλφους τους στην πρώτη γραμμή, ενώ άλλες έχουν λάβει φύλλα πορείας για να σταλούν στο Κιρκούκ. Ο στόχος μας είναι να πολεμήσουμε, εάν και όπου χρειαστεί, για να προστατέψουμε το Κουρδιστάν. Για μας εμάς δεν υφίσταται κάποιος διαχωρισμός ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο φύλο», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ρασίντ.
Πριν από λίγες ημέρες, οι μαχητές Πεσμεργκά ανέκτησαν τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών του Μπέι Χασάν και του Κιρκούκ. Οι γυναίκες της οργάνωσης, αναμένεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση προστασίας των περιοχών που διαθέτουν πετρελαϊκά κοιτάσματα.