Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τις εργασίες της χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία επί της στελέχωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ορισμού των προσώπων που θα λάβουν τις προεδρίες τις ΕΕ και του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέα σύνοδο κορυφής που ήδη συγκάλεσε για τις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Ο Ρομπάι ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της ΕΕ θα πρέπει ως το τέλος του Ιουλίου να ενημερώσουν τον πρόεδρο της επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα πρόσωπα που θα ορίσουν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις 30 Αυγούστου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που απαιτούνται για την κάλυψη όλων των σημαντικών θέσεων στην ΕΕ.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και εταιρειών της χώρας αυτής για τον ρόλο τους στην κρίση στην Ουκρανία και παράλληλα να συνθέσουν μία πρώτη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία πρόκειται να επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Επίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναστείλει τη χορήγηση δανείων προς τη Ρωσία και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη να παγώσει τα προγράμματα που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Η ΕΕ θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον εταιρειών και προσώπων που φέρεται πως υποστηρίζουν ή ευθύνονται για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» επικεντρώθηκαν, στη Σύνοδο Κορυφής, στις διεργασίες για τους διαδόχους του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και της Κάθριν Αστον, καθώς και στις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Διαπραγμάτευση για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Στη Σύνοδο έγιναν οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ -τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για την θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψήφια την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα της Βουλγαρίας.

Επίσης, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, ο τελευταίος δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2015, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει «διπλό καπέλο», αναλαμβάνοντας παράλληλα το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις.

Οι ηγέτες με δηλώσεις τους, ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να συνδράμουν για την «αποκλιμάκωση της κατάστασης, τον τερματισμό της βίας, το τέλος των δεινών για τον άμαχο πληθυσμό, ιδίως επιτρέποντας την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και την ανάδειξή τους σε παράγοντες σταθερότητας για την περιοχή».

Χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για διαμεσολάβηση ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να συμφωνήσουν για κατάπαυση του πυρός.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, τόνισαν.

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης».