Αναλυτικά στοιχεία για τη μεθοδολογία αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού συγκεκριμένων τραπεζών της Ευρωζώνης θα παράσχει μετά την ολοκλήρωση των τεστ της (AQR) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη από την ΕΚΤ τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών θα ανακοινωθούν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου και έως το Νοέμβριο οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε σήμερα τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την επικοινωνία της με τις τράπεζες και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της υπό εξέλιξη συνολικής αξιολόγησης των 128 τραπεζών.
Έδωσε στη δημοσιότητα υποδείγματα που δείχνουν πώς θα κοινοποιηθούν τα ευρήματατο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Επιπλέον, ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Η συνολική αξιολόγηση είναι μια ενδελεχής εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία θα ολοκληρωθείπροτού η ΕΚΤ αναλάβει τα εποπτικά της καθήκονταστο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) τον Νοέμβριο του 2014.
Ο Βιτόρ Κονστάνσιο, Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «οι τράπεζες γνωρίζουν τι περιμένουμε και έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως ώστε να προετοιμαστούν για το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης. Έχει ήδη γίνει μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και –κάτι που είναι ενθαρρυντικό– η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.»
Η Ντανιέλ Νουί, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «καθώς ολοκληρώνεται αυτή η δύσκολη και αυστηρή άσκηση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια ομαλή διαδικασία κοινοποίησης των αποτελεσμάτων. Η ΕΚΤ μεριμνά για τη διαφάνεια στην επικοινωνία της με τις τράπεζες και σκοπεύει να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στις αγορές και σε λοιπούς συμμετέχοντες όσον αφορά την πρόοδο ως προς τη συνολική αξιολόγηση και την τελική μορφή της διαδικασίας.»
Η ΕΚΤ προετοιμάζεται να ενσωματώσει τα ευρήματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων,κάτι που δεν είχε συμβείστις προηγούμενες ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού θα χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογήτου σημείου εκκίνησηςτης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η μεθοδολογία ενσωμάτωσης των ευρημάτων θα δημοσιοποιηθείτο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Η ενσωμάτωση θα γίνει εν μέρει από τις τράπεζες, καθώς και από μια κεντρικά διευθυνόμενη ομάδα στην ΕΚΤ. Κατά την αξιολόγηση των στοιχείων που παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες και των αποτελεσμάτων των εσωτερικών υποδειγμάτων τους, οι ομάδες που διευθύνονται από την ΕΚΤ θα τα αντιπαραβάλλουν με δικούς τους υπολογισμούς. Έτσι θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία της συνολικής αξιολόγησης. Το ίδιο θα ισχύσει τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού όσο και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.
Τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούντο δεύτερο δεκαπενθήμεροτου Οκτωβρίου, αφού θα έχουν εγκριθεί από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τα πλήρη και οριστικά αποτελέσματα λίγο πριν αυτά κοινοποιηθούν στις αγορές. Πριν από αυτή την τελική κοινοποίηση,η ΕΚΤ και οι εθνικές αρμόδιες αρχές θα συζητήσουν επί μη ολοκληρωμένων και προκαταρκτικών ευρημάτων με κάποιες τράπεζεςστο πλαίσιο του αποκαλούμενου «εποπτικού διαλόγου», ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο στοιχείων και δεδομένων, καθώς και συζήτηση επί μεθοδολογικών θεμάτων.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης θα βασιστεί σε τυποποιημένα υποδείγματα. Αυτά περιλαμβάνουν ευρήματα κατά τράπεζα, καθώς και συνολική αναφορά των πληρών αποτελεσμάτων της άσκησης για τις 128 τράπεζες. Τα υποδείγματα για τις επιμέρους τράπεζες θα περιλαμβάνουν σύνοψη των βασικών χρηματοπιστωτικών τους δεδομένων, αναλυτικά αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, καθώς και σημαντικές πρόσθετες πληροφορίες όπως εκδόσεις στις αγορές κεφαλαίου που έχουν ήδη ξεκινήσει εντός του 2014.
Τον Νοέμβριοοι τράπεζες θα υποβάλουν τα σχέδια κεφαλαιακής τους ενίσχυσης στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν από τις μικτές εποπτικές ομάδες του ΕΕΜ, οι οποίες απαρτίζονται από εποπτικό προσωπικό της ΕΚΤ και των εθνικών αρμόδιων αρχών, ενώ η εφαρμογή τους θα παρακολουθείται στενά στη συνέχεια».