Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι έλληνες ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), οι οποίοι υπογράμμισαν τις ολέθριες συνέπειες της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στα ύδατα της Μεσογείου. Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Συντηρητικών.

Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε ότι το πλοίο «Cape Ray» του αμερικανικού ναυτικού επί του οποίου γίνεται εν πλω η καταστροφή των χημικών είναι ακατάλληλο λόγω παλαιότητας. Έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο εγχείρημα αφού στα τοξικά αυτά απόβλητα, εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το άκρως επικίνδυνο τοξικό σαρίν. Επιπλέον, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι πρέπει τα χημικά της Συρίας να καταστραφούν εκτός Μεσογείου σε απομακρυσμένο και ακατοίκητο μέρος του πλανήτη.

O Γιώργος Γραμματικάκης, με την ιδιότητά του και ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αλλά και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο τους κινδύνους της χημικής υδρόλυσης, που έχει επιλεγεί ως μέθοδος καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμετάκλητη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή. Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες υδρόλυσης που έχουν ήδη αρχίσει, γίνονται σε κάποιο ασαφές σημείο της θάλασσας, εγγύς της Κρήτης και με την απουσία επίσημης ενημέρωσης ή την παρακολούθηση τους από έγκριτους επιστήμονες.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ζήτησε αλλαγή πορείας ή λήψη ύψιστων μέτρων προστασίας και ελέγχου ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. «Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, που έγινε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, επιδοκιμάσθηκε απ’ όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τις όμορες χώρες ως ένα βήμα ειρήνης και οικολογικής ευαισθησίας. Θα είναι λοιπόν τραγικό αν καταλήξει στο αντίθετο αποτέλεσμα» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότζι, είπε στους ευρωβουλευτές σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων και ο ΟΗΕ, η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας διεξήχθη «σε πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς νόμους και διεθνείς κανονισμούς. Είναι μια διαδικασία που έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία νωρίτερα στην περίπτωση της Λιβύης». Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργασιών και για να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Ο ιταλός αξιωματούχος επικεντρώθηκε στην έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία, τονίζοντας τους στόχους της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων που συνεισφέρει στην επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή.