Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί, εκτός από την ατζέντα Γιούνκερ, στις διεργασίες για τους διαδόχους Ρομπάι και Άστον, καθώς και στις κρίσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Η ουκρανική κρίση με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθούν πρώτα κατά την έναρξη της συνόδου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η διαπραγμάτευση για τα υψηλά αξιώματα στην ΕΕ θα ακολουθήσει περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στο δείπνο των «28».

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην τρίτη φάση κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που αφορούν στο οικονομικό πεδίο εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία.

Εξετάζεται «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, βάσει προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Διαπραγμάτευση για τα ευρωπαϊκά αξίωματα

Προσκαλώντας τους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι οι «28» θα εξετάσουν, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, τις εξελίξεις και στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, οι ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν περαιτέρω για τις προτεραιότητες της Κομισιόν», αναφέρει η επιστολή Ρομπάι.

Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ -τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: Αν και η απόφαση για τον Ρομπάι αναμένεται να ληφθεί αργότερα, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για την θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψήφια την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα της Βουλγαρίας.

Επίσης, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, ο τελευταίος δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιούνιο του 2015, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει «διπλό καπέλο», αναλαμβάνοντας παράλληλα το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη γιατί πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών και των γεωγραφικών περιοχών, σχολιάζουν οι αναλυτές. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να μην υπάρξει σήμερα τελική απόφαση για όλα τα ευρωπαϊκά αξιώματα.

Τέσσερις νέοι επίτροποι

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση τεσσάρων νέων επιτρόπων της ΕΕ, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν για λίγους μήνες τους επιτρόπους που εκλέχθηκαν ευρωβουλευτές στις πρόσφατες εκλογές.

Η διοσμός τους έχει προσωρινό χαρακτήρα λίγων μηνών, αφού θα διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιό τους για το υπόλοιπο της θητείας της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας ομαδικά, τάχθηκε υπέρ του διορισμού των τεσσάρων υποψηφίων στην Επιτροπή με 421 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 32 αποχές.

Οι νέοι επίτροποι και χαρτοφυλάκια τους:

Ο Γίρκι Κατάινεν (Φινλανδία) αναλαμβάνει τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις καθώς και το ευρώ. Αντικαθιστά τον Όλι Ρεν.

Ο Φερντινάντο Νέλι Φερότσι (Ιταλία) αναλαμβάνει τα θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας. Αντικαθιστά τον Αντονι Ταγιάνι.

Η Μαρτίν Ράιχερτς (Λουξεμβούργο), αναλαμβάνει τα θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας. Αντικαθιστά την Βίβιαν Ρέντινγκ.

Ο Γιάτσεκ Ντομινίκ (Πολωνία) αναλαμβάνει τα θέματα δημοσιονομικού προγραμματισμού και τον προϋπολογισμό. Αντικαθιστά τον Γιάνους Λεβαντόβσκι.

Μετά τη θετική τοποθέτηση του Κοινοβουλίου, οι νέοι επίτροποι αναμένουν την τελική έγκριση του Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.

«Πάγωμα» σχεδίων επενδυτικής συνεργασίας με τη Ρωσία εξετάζει η ΕΕ

Εξετάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους για την ουκρανική κρίση, οι «28» βάζουν στο τραπέζι και την απειλή παγώματος σχεδίων επενδυτικής συνεργασίας με την Μόσχα, περνώντας στο επόμενο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Θα συζητήσουμε νέες κυρώσεις γιατί πιστεύουμε ότι η ρωσική συνεισφορά στην ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι επαρκής», σημείωσε η Μέρκελ.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να πει πότε θα ήταν ο χρόνος για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Με βάση προσχέδιο του κειμένου αποφάσεων της Συνόδου που διέρρευσε το μεσημέρι της Τετάρτης και στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) να παγώσουν τη χρηματοδότηση νέων δημόσιων έργων στη Ρωσία.

Το προσχέδιο καλεί επίσης σε πάγωμα σχεδίων συνεργασίας με τη Ρωσία, πλην όσων αφορούν κοινωνικά ζητήματα. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στην ανάγκη να αποκλειστούν επενδύσεις στην Κριμαία.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε επέκταση της λίστας των νομικών προσώπων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, με στόχο οντότητες που «απειλούν την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο προβλέπεται να επεκταθεί το πάγωμα περιουσιακών στοιχειών σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς που υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.