Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ, τα νέα οργανογράμματα των δήμων και η εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, εξετάστηκαν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ τόσο των δήμων όσο και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Σχετικά με τις οφειλές των δήμων, θα διερευνηθεί σε ποιον βαθμό η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (στο πλαίσιο του «Καλλικράτη») συνοδεύτηκε από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, προκειμένου να καταβάλλονται οι απαιτούμενες δαπάνες.

Πρόκειται για ένα θέμα αιχμής που έχει απασχολήσει επανειλημμένως τόσο τους δήμους όσο και τις περιφέρειες.

Ζήτημα παραμένει ο τρόπος ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΔΕΥΑ, που είναι δημοτικές επιχειρήσεις και όχι δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, των οποίων οι οφειλές καταβλήθηκαν σαν δημοσίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα νέα οργανογράμματα, εντός του καλοκαιριού η Task Force πρόκειται να παραδώσει στο υπουργείο τα πέντε πιλοτικά μοντέλα δήμων, που έχουν σχεδιασθεί με βάση τη μορφολογία, τη γεωγραφική θέση, τον πληθυσμό και άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά που αποτυπώνουν διαφορετικές ανάγκες διοίκησης των δήμων.

Το σύνολο των δήμων αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τα οργανογράμματά του έως τα τέλη του έτους. Αυτό θα γίνει από τις νέες δημοτικές Αρχές που αναλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με την εθελοντική ενδο – δημοτική κινητικότητα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από δήμους, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις.