Κανονικά, χωρίς αλλαγές και εντός χρονοδιαγραμμάτων προχωράει η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αυτό είπε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στους δασκάλους της ΔΟΕ κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).
Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων έχει ξεκινήσει η διαδικασία και θα διεκπεραιωθεί ό,τι προβλέπεται από τον νόμο στο συντομότερο δυνατό διάστημα.
Για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος για την επίλυση του θέματος και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε συγκεκριμένη πρόταση από το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος ενημέρωσε το προεδρείο της ΔΟΕ ότι εφέτος θα υπάρχουν στα σχολεία αυξημένες ανάγκες αναπληρωτών, από τις οποίες οι 2.000 θέσεις θα καλυφθούν με τις προβλέψεις του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν μέσω κοινοτικών κονδυλίων. «Στόχος είναι ένα μεγάλο μέρος να προσληφθεί από την έναρξη της νέας χρονιάς» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας.
Για τα θέματα ειδικής αγωγής επανέλαβε ότι θα ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στον Αύγουστο το σχέδιο νόμου που έχει συνταχθεί από το υπουργείο Παιδείας και ζήτησε προς αυτό συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της ΔΟΕ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό θα διερευνηθεί.

Για τις μετεγγραφές
Διευκρινίσεις για το θέμα των μετεγγραφών έδωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΝΕΡΙΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθαν. Κυριαζής.
«Το θέμα των μετεγγραφών είχε ξεκαθαρίσει από τον Μάιο μήνα όπου στον Νόμο 4246/2014 δίνεται δικαίωμα ελεύθερων μετεγγραφών σε κάποιες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, πολύδημα τέκνα, παιδιά ορφανών οικογενειών κτλ) όπως προβλέπεται στον νόμο. Αυτή η διάταξη ισχύει κανονικά και δεν την πείραξε καθόλου το υπουργείο» είπε ο κ. Κυριαζής.


«Έρχεται ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει ακόμα μία κατηγορία και είναι η ίδια διάταξη που ίσχυε και πέρυσι δηλαδή 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα μιλάμε για οικονομικά κριτήρια. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε σε αυτήν την κατηγορία ένα 10% στον αριθμό των εισακτέων.



Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κτλ. είναι στο νόμο του Μαΐου άρα δικαιούνται κανονικά μετεγγραφής. Επιπλέον, όσοι έχουν 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα δικαιούνται επίσης μετεγγραφής. Αυτό είναι το πλαίσιο που ισχύει για τις μετεγγραφές»
συνέχισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.
«Κακώς γίνεται μπλέξιμο με την υπουργική απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο γιατί αυτή έχει να κάνει με το διαδικαστικό κομμάτι, δικαιολογητικά που χρειάζονται, πότε, πού θα υποβληθούν κτλ. Αυτό θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θα αλλάξει κάτι στη νομοθεσία» συνέχισε.
Για τα μηχανογραφικά των εφετινών υποψηφίων για πανεπιστήμια και ΤΕΙ ο κ. Κυριαζής είπε ότι «πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 12.00 την νύχτα. Η ροή που είχαμε ήταν αρκετά καλή μέχρι χτες το βράδυ. Να σας δώσω ένα νούμερο, μέχρι και χτες είχανε οριστικοποιήσει μηχανογραφικά πάνω από 75.000 και πιστεύω ότι σήμερα θα υποβάλλουν και θα οριστικοποιήσουν και οι υπόλοιποι 30.000».
«Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι να συμπληρώσουν με βάση το ποια σχολή τους ενδιαφέρει και όχι το τι θα κάνουν αργότερα.



Οι πρυτάνεις αντιδρούν για το μεγάλο φόρτο που θα δεχτούν τα πανεπιστήμια, και ειδικά τα κεντρικά, διότι θα είναι αυτά που θα δεχτούν και το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή. Θα κοιτάξουμε σε συνεργασία μαζί τους, να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, γιατί όντως θα υπάρξει πρόβλημα»
σημείωσε ο κ. Κυριαζής.
Για την ημερομηνία έναρξης της εφετινής σχολικής χρονιάς, ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι «πραγματικά εφέτος θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία.



Είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών και ο αριθμός των αναπληρωτών που «κόπηκαν». Όντως ο αριθμός των αναπληρωτών που έχουμε δεν επαρκεί και προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω τις επόμενες εβδομάδες να το έχουμε τακτοποιήσει. Ήδη έχουμε επαφές και με τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Μεταρρύθμισης) για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. Γίνονται πάντως όλες οι προσπάθειες για να μην έχουμε κενά και με βασική ενέργεια την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών»
πρόσθεσε.
Τέλος για την Τράπεζα Θεμάτων ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι «έχει γίνει μία σύγχυση. Ήταν δύο νέα πράγματα που τέθηκαν στην Α’ Λυκείου για πρώτη φορά. Από τη μία η Τράπεζα Θεμάτων και από την άλλη ο νέος τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας για την προαγωγή των μαθητών. Είναι δύο πράγματα που δεν συνδέονται. Εκεί υπήρξε ο αιφνιδιασμός. Όμως υπήρξε νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, που υποστήριξε ο κ. Δερμεντζόπουλος, και για φέτος θα εξομαλυνθεί η κατάσταση».