Τις αγορές θα «τεστάρει» για μία ακόμη φορά την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με στόχο την άντληση 1,25 δισ. ευρώ, λίγα 24ωρα μετά τη χαμηλότερη του αναμενομένου προσέλκυση κεφαλαίων μέσω τριετών ομολογιακών εκδόσεων.
Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει αμφιβολία για την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας έκδοσης, σημειώνουν ωστόσο ότι θα μετρήσει ψυχολογικά τουλάχιστον ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τόσο ως προς το επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τη φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, όσο και ως προς τον βαθμό υπερκάλυψης.
Το εύθραυστο κλίμα


Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το παρ’ ολίγον ατύχημα που πήγε να προκληθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω της αδυναμίας πληρωμής υποχρεώσεων από ελβετική θυγατρική τράπεζα πορτογαλικού ομίλου που ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Πορτογαλία έδειξε πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα στις αγορές.
Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό συμμετοχής και την ποιότητα ξένων επενδυτικών σχημάτων στην έκδοση του τριετούς ομολόγου την περασμένη Πέμπτη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή για τη δύσκολη συνέχεια.
Υποχρεώσεις 6,7 δισ. ευρώ


Και αυτό διότι μόνο τον επόμενο μήνα οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους, ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ, αφορά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περί το 1 δισ. ευρώ σχετίζεται με πληρωμές ομολόγων που διατηρεί το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ενώ 160 εκατ. ευρώ αφορούν ελληνικά ομόλογα που δεν είχαν συμμετάσχει στο PSI. Επιπλέον, για τόκους πρέπει να καταβληθούν περί τα 950 εκατ. ευρώ, ενώ 700 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν στο ΔΝΤ για δάνεια του πρώτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Πρέπει κάθε έκδοση να αποτελεί και ένα βήμα προς την κατεύθυνση πλήρους επανασύνδεσης με τις αγορές»
τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Οπως εξηγούν σχετικά, η ΕΚΤ είναι ικανοποιημένη από τη μείωση της εξάρτησης από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ενστάσεις της ΕΚΤ


Ειδικότερα στη Φρανκφούρτη δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν καταστάσεις περασμένων ετών, όταν τα έντοκα γραμμάτια αγοράζονταν αποκλειστικά από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για αυτές τις πράξεις από το Ευρωσύστημα. «Αυτό είναι έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου από την ΕΚΤ, η διοίκηση της οποίας είναι κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο κάλυψης κρατικών αναγκών με αυτή τη διαδικασία» τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 17 Οκτωβρίου 2014». Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 (Τ+3).
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας όσο και κατά το χρονικό διάστημα των δύο εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής και μέχρι ώρας 12.00 μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

HeliosPlus