Ξεκινά τη Δευτέρα η περίοδος των θερινών εκπτώσεων (14 Ιουλίου-30 Αυγούστου) με τους εμπόρους να ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου στην αγορά, λόγω και της αύξησης του τουρισμού. Οι εκπτώσεις ξεκινούν μία μέρα μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις.

    Η ΕΣΕΕ καλεί τους καταναλωτές «να εμπιστευθούν και πάλι τις ελληνικές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής τους, με τη βεβαιότητα ότι, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα προς την εκπτωτική αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά».

      Στο μεταξύ, όμως, σημειώνεται από τη συνομοσπονδία ότι «παρά τις βελτιώσεις, ο Νόμος περί εκπτώσεων πρέπει να αναμορφωθεί με γνώμονα ένα ‘κώδικα δεοντολογίας’ για τη προστασία του καταναλωτή και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων σε νέες, απλές πρακτικές πώλησης, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τη χαμηλή κατανάλωση που οδηγεί στο κλείσιμο των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων.

      Τα ‘εργαλεία’ της εμπορικής επικοινωνίας για αύξηση των πωλήσεων «εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες και stock» δεν ορίζονται σαφώς και με απλό τρόπο με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται με σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ τους».

      Η ΕΣΕΕ ταξινομώντας τις έννοιες αυτές, βάσει της διάρκειας, του σκοπού και του εύρους εφαρμογής τους, διευκρινίζει ότι:

      • Οι εκπτώσεις έχουν σκοπό τη ρευστοποίηση του συνόλου των εμπορευμάτων σε σταθερές χρονικές περιόδους ετησίως.
      • Οι προσφορές διενεργούνται σε έκτακτες περιόδους και αφορούν στο 50% των εμπορευμάτων που διαθέτει η επιχείρηση μέχρι τη λήξη τους.
      • Οι προωθητικές ενέργειες έχουν σκοπό την έκτακτη διαφήμιση, σε περιορισμένα είδη.
      • Τα stock δεν έχουν σταθερή διάρκεια και έχουν σκοπό τη ρευστοποίηση αδιάθετων αποθεμάτων.

      «Με δεδομένο ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να μειώνει και να αυξάνει τις τιμές ανάλογα με το κόστος των εμπορευμάτων, δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να το πράττει οποτεδήποτε το επιθυμεί με τη λάθος χρήση των εκπτώσεων, προσφορών, προωθητικών ενεργειών και stock.

      » Αυτός είναι και ο λόγος που οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν επιθυμούν το μοντέλο των υψηλών τιμών και των ακόμα υψηλότερων ποσοστών εκπτώσεων, αλλά της ‘μίας τιμής, χαμηλής τιμής, όλο τον χρόνο’ με εξαίρεση τον αρχικό σκοπό των εκπτώσεων, λόγω τέλους εποχής.

      » Ωστόσο η ημερομηνία εκκίνησης των τακτικών εκπτώσεων, δεν εξυπηρετεί όλους τους κλάδους όπως σχολικά είδη, έπιπλα, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κλπ. Επίσης πολλοί εμπορικοί σύλλογοι επιθυμούν να αλλάξει ο χρονικός προσδιορισμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων (middle season sales) και κυρίως να μην επιτρέπονται οι προσφορές 30 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των τακτικών εκπτώσεων» καταλήγει η ΕΣΕΕ.