«Αρκετά σοβαρό περιστατικό», το οποίο όχι άμεσα αλλά εξ αντανακλάσεως επηρεάζει την πορεία επανασύνδεσης της Ελλάδας με τις διεθνείς αγορές, χαρακτηρίζουν ανώτερα τραπεζικά στελέχη την αναστάτωση που προκάλεσε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα η αδυναμία βασικού μετόχου της δεύτερης μεγαλύτερης πορτογαλικής Banco Espirito Santo να αποπληρώσει υποχρεώσεις του. Οπως εξηγούν, μπορεί ως εξέλιξη από μόνη της να μην έχει άμεσες επιπτώσεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σημειώνουν ωστόσο ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλούν τα εξελισσόμενα πανευρωπαϊκά stress tests, αλλά και της αύξησης του πολιτικού ρίσκου στη χώρα μας εν όψει της προεδρικής εκλογής, δημιουργείται ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που αποτυπώνεται στις τιμές τραπεζικών μετοχών και ομολόγων.

«Οι επενδυτές βλέπουν τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από την τρόικα ως μια ενιαία οντότητα»
επισημαίνουν αναλυτές. Ως εκ τούτου ένα πρόβλημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Πορτογαλίας επιδεινώνει το κλίμα στο σύνολο των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η ιστορία με την Banco Espirito Santo ήλθε σαν «κερασάκι στην τούρτα» για να επιβεβαιώσει ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φθάσουμε σε ομαλοποίηση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον ως προς τη δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης Δημοσίου και επιχειρήσεων σε διεθνή κεφάλαια» σημειώνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, μόνο τυχαία δεν είναι η χαμηλότερη του αναμενομένου άντληση κεφαλαίων στην τελευταία τριετή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου την περασμένη Πέμπτη. «Δεν είναι κάτι που ήλθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα σημάδια κόπωσης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από τις αρχές Ιουνίου» υποστηρίζει σχετικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Ειδικότερα, στις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, παρότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ο βαθμός υπερκάλυψης δεν ικανοποίησε, ενώ δεν καταγράφηκε βελτίωση ως προς την ποιότητα των funds που προσέλκυσαν. Η επιδείνωση αυτή καταγράφηκε στις αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων κύριου χρέους, οι οποίες έχουν καταγράψει άνοδο της τάξεως των 50 μονάδων βάσης τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Την ίδια περίοδο οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση, η οποία σε επίπεδο κλαδικού δείκτη προσεγγίζει το 20%.

«Το θετικό είναι ότι προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τον δεύτερο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης και τον πρώτο δοκιμαστικό γύρο άντλησης ρευστότητας, και έτσι δεν έχουμε άμεσα ανάγκη να ξαναδανειστούμε από τον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον ως το τελευταίο τρίμηνο του 2014»
αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Και προσθέτουν ότι αν έπρεπε οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή να επιχειρήσουν νέα έξοδο στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, «θα επρόκειτο για μια δύσκολη άσκηση».
Αναφορικά με τις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης σημειώνουν ότι η δυνατότητα των τραπεζών να καλύψουν πιθανά νέα κεφαλαιακά ελλείμματα με ίδια μέσα θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές το επόμενο εξάμηνο. «Σίγουρα, το να ζητήσουμε για τρίτη φορά μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τους μετόχους μας να βάλουν το χέρι στην τσέπη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση» υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος. Προσθέτει όμως ότι ακόμη και για αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, καθώς λείπουν αρκετά κομμάτια του παζλ, όπως η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η προοπτική που θα δίνει για τον κλάδο η κατάσταση στην εγχώρια οικονομία, αλλά και το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ