Η αδυναμία και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς, που έκλεισε πάντως την Παρασκευή με οριακά θετικό πρόσημο (+0,3%), ύστερα πάντως από σωρευτικές απώλειες 8,19% κατά τις τελευταίες πέντε πτωτικές συνεδριάσεις. Η αγορά καταγράφει απώλειες άνω του 7%, σε εβδομαδιαία βάση, μετά και τον πανικό που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές η αποκάλυψη ότι η Banco Espirito Santo αντιμετωπίζει υψηλές ζημιές λόγω παρατυπιών σε συνδεδεμένες εταιρείες. O βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης πορτογαλικής τράπεζας BES είπε το βράδυ της Πέμπτης ότι η άσχημη οικονομική του κατάσταση δεν θέτει σε κίνδυνο την τράπεζα, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές αγορές να ανακάμψουν.
«Υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες ένας πανικός με την πορτογαλική τράπεζα, ενώ την Παρασκευή ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές βρήκαν ευκαιρία να τοποθετηθούν» σχολίασαν traders της αγοράς. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν εξάλλου ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σχετικά επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν έχουν λόγο να πιέζονται παραπάνω, θεωρώντας έτσι πως, δεδομένης και της τραπεζοκεντρικής εγχώριας μετοχικής αγοράς, το ρίσκο κάποιας σημαντικής διόρθωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πλέον περιοριστεί».
Η απόδοση επίσης του νέου τριετούς ομολόγου υποχώρησε από το 3,5% στο 3,42% την Παρασκευή, την ώρα που αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πορτογαλικός ιός στέρησε από την εγχώρια αγορά έναν σημαντικό καταλύτη που θα της επέτρεπε να αναπτύξει ανοδική δυναμική κατά τη δεύτερη έξοδο εφέτος της χώρας στις αγορές.
Η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων θα συμβάλει στη χρηματοδοτική ευελιξία της, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Fitch για τη Δυτική Ευρώπη. Ο Douglas Renwick ανέφερε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να καλύψει τα μελλοντικά χρηματοδοτικά κενά, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που παραμένουν, όπως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2015.
Οι προσπάθειες της χώρας να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων – που παρουσιάζει κενά στη μεσοπρόθεσμη διάρκεια – είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που θέτει τις βάσεις για πλήρη επάνοδο στις αγορές. Ο αναλυτής της Fitch διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του οίκου για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,5% εφέτος και 2,5% το 2015. Ερωτηθείς για το αν ο οίκος σχεδιάζει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ο Renwick δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και από την όποια ελάφρυνση χρέους συμφωνηθεί αργότερα εφέτος ή του χρόνου.
ΤΡΙΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ
Ποιοι αγόρασαν
Το 70% των νέων τριετών ομολόγων της Ελλάδας διατέθηκαν στην Ευρώπη (εκτός Βρετανίας), το 17% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 13% στον υπόλοιπο κόσμο. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αποτέλεσαν περίπου το 65% του συνόλου των επενδυτών, οι τράπεζες και οι ιδιωτικές τράπεζες περίπου το 20%, ενώ οι επενδυτές με μόχλευση (hedge funds) περίπου το 15%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ