«Ομοφώνως» με την ψήφο των παρόντων βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και απούσης σύσσωμης της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ και ανεξάρτητοι δεν συμμετείχαν καν, ενώ ΔΗΜΑΡ και Χ.Α. ήταν στην συζήτηση αλλά αποχώρησαν στην ψηφοφορία) το θερινό τμήμα της Βουλής αποφάνθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί παραδεκτώς η πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για διενέργεια δημοψηφίσματος για την μικρή ΔΕΗ.
Έτσι, κλείνει εδώ το θέμα που άνοιξε με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις με τις οποίες ζητούσαν την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο που αφορά την πώληση του 30% της ΔΕΗ.
ΝΔ και ΠαΣοΚ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κινήσεις τακτικισμού εν όψει της προεδρικής εκλογής. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προέβη σε δήλωση ανάλογη με εκείνη της ΔΗΜΑΡ ότι δεν θέλει να αθροιστεί η πρότασή του με εκείνην της Χ.Α., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλει τον μουντζούρη αλλά δεν θέλει την μουντζούρα, γι’ αυτό και δεν προσήλθε στην Βουλή, για να αποφύγει τα αποκαλυπτήρια της πολιτικής του». Όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας «οι πολιτικές προτάσεις των κομμάτων είχαν κάποια προβλήματα που έπρεπε να ερευνηθούν προκαταρκτικά», σε σχέση με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι δημοσιονομικά ζητήματα δεν τίθενται σε δημοψήφισμα και επιπλέον ότι το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» δεν ρυθμίζει «κανένα κοινωνικό ζήτημα». «Μόνο σε μια περίπτωση θα μπορούσε: αν γινόταν αποδεκτό ότι θα μπορούσε να ανατραπεί η συνολική πολιτική απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια, αν δηλαδή ουσιαστικά υιοθετούσε κάποιος την πολιτική του ΚΚΕ», είπε. Ενώ διερωτήθηκε: «Πότε θα κερδίσει ο ελληνικός λαός περισσότερα; Όταν πουλήσουμε ένα συγκροτημένο, ενιαίο σύνολο ή όταν ξεπουλήσουμε μεμονωμένες μονάδες και ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή τη λύση; Αυτό είναι ένα πολιτικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επίσης, σχετικά με το ζήτημα της σύγκλησης της Ολομέλειας, τόνισε ότι «Βουλή είναι και τα τμήματα και μάλιστα εξίσου αντιπροσωπευτικό σώμα με την Ολομέλεια» και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ «πρόβα τζενεράλε» συλλογής υπογραφών εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά, όπως είπε, «απέτυχε», διότι «τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση καίτοι όμοια». «Αν και η πρότασή τους είναι όμοια, έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κύριο Τσίπρα, λέγοντας ΄΄μην μας θεωρείτε δεδομένους στην επικείμενη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας΄΄», τόνισε επί λέξει ο κ. Σταμάτης.
Άσκησε δε κριτική στην ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «εσείς θέλετε ΄΄και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη΄΄». «Θέλετε να απορρίψετε να συνυπογράψετε από κάτω με τη Χρυσή Αυγή, όμως από την άλλη μεριά θέλετε να συναθροιστούν οι ψήφοι». Όσον αφορά την πρόταση του ΚΚΕ επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Δραγασάκης όταν ανακοίνωσε ως Προεδρείο τις προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα αναφέρθηκε ξεχωριστά σε αυτήν. Το ίδιο επιχείρημα είχε επικαλεστεί λίγο νωρίτερα και ο βουλευτής του κόμματος κ. Άδ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να αθροιστεί με τους άλλους». «Έχει μια ουσιωδώς διαφορετική, για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση. Θα τους αθροίσετε με το ζόρι;», είπε χαρακτηριστικά, για να υποστηρίξει ότι «σε συνδυασμό με την βούληση της ΔΗΜΑΡ να μην συναθροιστεί με την Χ.Α.» δεν προκύπτει θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Δραγασάκης ανερχόμενος στην έδρα του Προεδρείου διευκρίνισε ότι ανακοινώνοντας τις προτάσεις των κομμάτων ενώπιον του Σώματος δεν διαχώρισε την πρόταση του ΚΚΕ, αλλά διάβασε το έγγραφο των διοικητικών υπηρεσιών της Βουλής που δεν αξιολογούν, όπως είπε, αλλά καταγράφουν τα αιτήματα και επειδή η πρόταση του ΚΚΕ αναφερόταν και σε άλλους νόμους που αφορούν την ΔΕΗ οι υπηρεσίες έβαλαν στο έγγραφό τους όλη την επίμαχη παράγραφο του ΚΚΕ. Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης σχολίασε ότι ο υπουργός Επικρατείας «με μεγαλύτερη ευθύνη θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα», ενώ δήλωσε ότι «η Βουλή ως πολιτικό όργανο έχει τοποθετηθεί δια του Προέδρου της και από ότι γνωρίζω δεν υπήρξε καμία ανάκληση». Επικαλέστηκε δε την δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλη ότι «οι προτάσεις αθροίζονται».
Για «κίνηση πολιτικού τακτικισμού του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους εντυπώσεων» μίλησε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρας λέγοντας ότι «το μόνο κοινό που συνδέει τις επτά προτάσεις είναι η διατήρηση της συνεχούς πόλωσης στην πολιτική ζωή». Από την πλευρά του γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας τόνισε ότι «το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Δεν φοβόμαστε καμία συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά δεν ανεχόμαστε ούτε μια στιγμή να παίζετε με τους θεσμούς», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Βουλή να ακολουθεί τα καπρίτσια του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε «η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική και δεν αθροίζεται, ενώ και η ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί να αθροιστεί με την Χ.Α.» και επιπλέον το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» είναι δημοσιονομικό και όχι μείζον κοινωνικό θέμα και ως εκ τούτου δεν συντρέχει θέμα δημοψηφίσματος.
Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρης είπε ότι «το ζήτημα του δημοψηφίσματος το είχαν ανεβάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα τα περισσότερα είναι απόντα», ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε για να αποδείξει ότι έχει τους 120 βουλευτές για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή», επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι άκαιρο και άσκοπο», ενώ και ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Ηλ. Βλαχογιάννης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε «να συμπήξει μέτωπο για να εμποδίσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ, η βουλευτής του κόμματος κυρία Μαρία Γιαννακάκη αφού δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα παραμείνει στην ψηφοφορία, υποστήριξε ότι «το θερινό τμήμα της Βουλής είναι αναρμόδιο», καθώς «το Σύνταγμα ορίζει ως αρμόδια την Ολομέλεια». Επίσης, είπε ότι οι προτάσεις συμπεριλαμβανομένης εκείνης του ΚΚΕ «σαφώς και αθροίζονται». «Διαφορετικά σκεπτικά, όμως το ερώτημα είναι το ίδιο», είπε και έθεσε το θέμα της «άμεσης σύγκληση της Ολομέλειας και την άθροιση των προτάσεων του δημοκρατικού τόξου».
Στην συζήτηση πήρε μέρος και η κυρία Ελένη Ζαρούλια η οποία εκ μέρους της Χ.Α. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ξεπουλήσει τα πάντα» και έχει καταλύσει το πολίτευμα, κάνοντας λόγο για «εθνική τραγωδία» και «Βουλή της ντροπής που κρατά παράνομα εκλεγμένους βουλευτές στη φυλακή».