Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση που κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο. Συνιστά αυτό ένδειξη για την συνολική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας; Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.
Μπορεί τον Μάιο οι γερμανικές εξαγωγές να μειώθηκαν μόλις κατά 1 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο η μείωση αυτή είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Ορισμένοι προέβλεπαν ένα μείον της τάξης μόλις του 0,3 %.
Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, εκτιμά ο Αντρέ Σβαρτς από τον Σύνδεσμο Χονδρικού και Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle. «Τον Απρίλιο είχαμε μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη εάν ακολουθεί μετά μια πτώση». Σύμφωνα με τον ειδικό για την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων ή και τάσεων ενδείκνυται περισσότερο η σύγκριση όχι με τον προηγούμενο μήνα, αλλά με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Αύξηση εξαγωγών προς ευρωπαϊκές χώρεςΤον Απρίλιο η αξία των γερμανικών εξαγωγών ανήλθε στα 92 δισ. ευρώ. Συνολικά οι εξαγωγές καταγράφουν από τις αρχές του χρόνου ένα αξιοσημείωτο συν. «Εμείς πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μετά από πέντε μήνες, σχεδόν δηλαδή μισό χρόνο μετά, καταγράφουμε ένα συν της τάξης του 2,6 %. Κινείται δηλαδή στα πλαίσια των όσων αναμέναμε».
Συνολικά οι εξαγωγές προς ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν μέχρι στιγμής μια αύξηση κατά 6 %.
«Γενικά η κατάσταση στην Ευρώπη μας χαροποιεί. Στις χώρες της ΕΕ καταγράφουμε μια αύξηση των εξαγωγών κατά 6 % ενώ στις χώρες της ευρωζώνης κατά 4 %. Έκπληξη προκάλεσε η μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ήταν οι κύριες αγορές. Τώρα έχουν πέσει κάπως».
«Το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά», εκτιμά ο Αντρέ Σβαρτς. «Αναμένουμε για όλη τη χρονιά μια αύξηση κατά 3 %. Θα πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν μια σειρά από ρίσκα που αφορούν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Γερμανία φυσικά, ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου, δεν μπορεί να μείνει αλώβητη. Αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια καλή χρονιά, όχι μόνον για το εξαγωγικό εμπόριο αλλά και για την εγχώρια κατανάλωση».
Μείωση εισαγωγώνΣημαντική μείωση καταγράφουν την ίδια ώρα οι εισαγωγές, που υποχώρησαν τον Μάιο κατά 3,4 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε κατά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, παραμένοντας όμως σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 18,8 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή δεν προμηνύει απαραίτητα κάτι καλό, εκτιμά ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως «η μείωση των εισαγωγών να αποτελεί ένδειξη ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συμπαρέσυραν και την εσωτερική ζήτηση».