Τραπεζική θύελλα πλήττει από την περασμένη εβδομάδα τις τραπεζικές αγορές προκαλώντας δυσκολίες στις ελληνικές προσπάθειες νέου δανεισμού.
Ολα ξεκίνησαν από την Βουλγαρία πριν από μερικές ημέρες όταν μια τοπική τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας και μεταδόθηκαν από την Σόφια εικόνες από ουρές σε καταστήματά της. Ακολούθησε εχθές η ανάδειξη αντίστοιχου προβλήματος στην σημαντική πορτογαλική τράπεζαBanco Espirito Santo με αποτέλεσμα ένα κύμα ανησυχίας να διαπεράσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα της ισπανικής τράπεζας Banco Popular Espanol, η οποία ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.
Σε αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει την δεύτερη έξοδο στις αγορές η οποία αντιμετώπισε δυσκολίες και υψηλότερο κόστος.
«Παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών
«Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων», καταλήγει.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η έκδοση του τριετούς ομολόγου πήγε πολύ καλά. Η αγορά ήταν πολύ δυσμενής εξαιτίας αναταράξεων στις αγορές με αφορμή εξελίξεις σε πορτογαλική τράπεζα.
«Εμείς επιμείναμε στην έκδοση και πήραμε τα χρήματα που θέλαμε. Στόχος ήταν αν χτίσουμε την καμπύλη των ομολόγων και γι΄ αυτό δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη»κατέληξε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Νωρίτερα σύμφωνα με το Reuters, ανάδοχος της έκδοσης δήλωνε πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ με την ενδεικτική απόδοση να κινείται στο 3,5%, στο χαμηλό του εύρους της αρχικής εκτίμησης (3,5-3,625%).
Σύμφωνα με το Bloomberg το Ελληνικό Δημόσιο ζητά 1,5 δισ. ευρώ.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η προετοιμασία που είχε κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διασφαλίσει τόσο την υπερκάλυψη της έκδοσης όσο και το δανεισμό του Δημοσίου με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο.
Στη 1 το μεσημέρι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανερχόταν στο 6,08% και η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς ήταν στις 487 μονάδες βάσης.