Ποιο είναι το πιο ακριβό μέρος για μια εταιρεία που στέλνει έναν εργαζόμενο της στο εξωτερικό; Καλύτερα να μη βιαστεί κανείς να απαντήσει τη Μόσχα, τη Γενεύη ή το Τόκιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Mercer, της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού, οι δύο ακριβότερες πόλεις του πλανήτη για εκπατρισμένους εργαζόμενους και όχι μόνο βρίσκονται στην Αφρική και δεν είναι άλλες από τη Λουάντα της Ανγκόλα και την Ντζαμενά του Τσαντ. Η Λουάντα, μάλιστα, καταλαμβάνει την πρώτη θέση του σχετικού καταλόγου για δεύτερη συνεχή χρονιά ενώ οι δημοφιλέστερες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μόσχα, η Ζυρίχη και η Γενεύη, χάνουν συνεχώς έδαφος.
Η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας συγκρίνει το κόστος της στέγασης, των μεταφορών, των τροφίμων, της ένδυσης, των ειδών οικιακής χρήσης αλλά και της ψυχαγωγίας σε 214 χώρες παγκοσμίως ενώ λαμβάνει υπόψη τις κινήσεις των εθνικών νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Αν και ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι η Αγκόλα είναι η ακριβότερη πόλη του πλανήτη, ο Μπάρμπ Μάρντερ, σύμβουλος της Mercer, εξηγεί ότι «παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική, η Αγκόλα είναι μια σχετικά φτωχή χώρα αλλά ακριβή για τους απόδημους, διότι τα εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρά. Επιπλέον, η εξεύρεση ασφαλούς καταλύματος διαβίωσης που πληροί τις προδιαγραφές των αποδήμων είναι δύσκολη υπόθεση και συνεπώς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Η έρευνα χρησιμοποιεί τη Νέα Υόρκη ως την πόλη βάσης της καθώς και την ισοτιμία του δολαρίου με τα υπόλοιπα νομίσματα για την τελική κατάταξη. Για παράδειγμα, αν και το Τόκιο είναι η πιο ακριβή πόλη της Ασίας για τους εκπατρισμένους εργαζόμενους, η αποδυνάμωση του γεν έναντι του δολαρίου την κάνει να φαίνεται φθηνότερη από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο.
Κατά τα λοιπά, την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Χονγκ Κονγκ ενώ την Ευρώπη εκπροσωπούν μόλις τέσσερις πόλεις, οι Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη και Μόσχα που βρίσκονται στην πέμπτη, έκτη, όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα.