Στη σημαντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βιετνάμ, που ωστόσο έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου INTRALOT και πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Vietnam –Greece Business Day» που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Βιετνάμ, , με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών του Βιετνάμ, κ. Do Hoang Anh Tuan, του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτη Μίχαλου και του πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ. Binh Vu.
Ο κ. Αντωνόπουλος συμπλήρωσε ότι «οι πολιτιστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών, κάνουν την επιχειρηματική προσέγγιση πιο εύκολη και πιο παραγωγική και τώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τους Έλληνες επιχειρηματίες να εξερευνήσουν την πολλά υποσχόμενη αγορά του Βιετνάμ». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αντωνόπουλος ανακοίνωσε ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Βιετνάμ με τον ΣΕΒ International διοργανώνουν επιχειρηματική αποστολή στο Βιετνάμ στις 5-10 Οκτωβρίου, της οποίας θα ηγηθεί ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Παναγιώτης Μίχαλος.
O κ. Μίχαλος τόνισε στην ομιλία του ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη σε μια οικονομία, όπως και αυτή του Βιετνάμ, είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Το παράδειγμα της Ελλάδας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Μετά από 2 χρόνια πρωτοφανούς προσπάθειας, επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Στοχεύσαμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και το καταφέραμε. Προχωρούμε σταθερά στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό κλίμα και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για ξένους και Έλληνες επενδυτές. Αυτή είναι μια εμπειρία χρήσιμη για τη φίλη χώρα του Βιετνάμ». Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε τη σημασία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Βιετνάμ για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων των χωρών μας. «Τα διμερή Επιχειρηματικά Συμβούλια είναι τα κατεξοχήν εργαλεία του ιδιωτικού τομέα, μέσω των οποίων υλοποιούνται οι δράσεις οικονομικής διπλωματίας», πρόσθεσε.
Ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ. Binh Vu, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Υφυπουργού Οικονομικών και της επταμελούς επιτροπής του Υπουργείου που τον συνόδευσε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων με όχημα το νεοσύστατο επιχειρηματικό συμβούλιο.
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο υφυπουργός Οικονομικών του Βιετνάμ, κ. Do Hoang Anh Tuan, τόνισε πως οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ έχουν ισχυροποιηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη δυναμικότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Από το 2010, που λειτούργησε η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ελλάδα οι εισαγωγές στην Ελλάδα από το Βιετνάμ τριπλασιάσθηκαν μέσα σε μία τριετία, ενώ και οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Βιετνάμ σημείωσαν αύξηση. Ο κ. Do Hoang Anh Tuan επεσήμανε ότι το Βιετνάμ για δεύτερη χρονιά έχει πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ενώ για το 2014 παραμένει προτεραιότητα της Κυβέρνησης η σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας με κύριο στόχο την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,8% και τη διατήρηση του πληθωρισμού (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) σε επίπεδα χαμηλότερα του 7%. Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση της πιστοληπτικής αγοράς και η διοικητική μεταρρύθμιση. Τέλος, ο κ. Do Hoang Anh Tuan τόνισε ότι το Βιετνάμ ενσωματώνεται με γοργά βήματα στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό δείχνουν οι συμφωνίες συνεργασίας και εμπορίου που έχουν ήδη υπογραφεί, όπως η Συνεργασία πέραν του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership), η Ελεύθερη Διακίνηση Εμπορίου μεταξύ Βιετνάμ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τοπική Οικονομική Συνεργασία.
Χαιρετισμό απεύθυνε εκπροσωπώντας τον ΣΕΒ International και ο τ. Πρέσβης, κ. Ηλίας Κλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιχειρηματική αποστολή στο Βιετνάμ που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ το 2008 και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με τον αρμόδιο οργανισμό VCCI και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα επιχειρηματική αποστολή θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένη.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πρώτη γενική συνέλευση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας –Βιετνάμ, όπου εξελέγη το διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από τους κκ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο (INTRALOT), Ιωάννη Βαρδινογιάννη (ANEK LINES), Αθανάσιο Λαβίδα, (LAVIPHARM), Νικόλαο Λίτινα (Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βιετνάμ), Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (Geniki Bank), Ευάγγελο Πιστιόλη (Top Ships Inc.), Νικόλαο Σαμαρά (IPD), Κωνσταντίνο Σταραντζή, Συμεών Τσομώκο.
Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας –Βιετνάμ ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες με την αρωγή και συνεργασία της Πρεσβείας του Βιετνάμ στην Αθήνα και με την ενεργό στήριξη περίπου 100 ελληνικών επιχειρήσεων. Σκοπός του συμβουλίου είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων και δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ.