Στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν δυο εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης εμπορευμάτων καθώς υπήρχαν στοιχεία για παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων «υψηλού κόστους» στην Ελλάδα και προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα σκευάσματα εισάγονταν παράνομα από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, με έδρα στα Σκόπια και η αξία των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια που διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση, ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., την Παρασκευή, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μαζί με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), διενήργησαν έρευνες «για παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, και συγκεκριμένα σε εταιρεία στη Βάρη με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη μεταφορά αγαθών και σε εταιρεία στον Ασπρόπυργο με κύρια δραστηριότητα τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και δευτερεύουσα άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης».
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά παραστατικά, από τα οποία προέκυψε ότι, τα υπό έλεγχο φαρμακευτικά προϊόντα εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα, από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και στη συνέχεια μεμονωμένα και σε μικρές ποσότητες αποστέλλονταν, μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία.
Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα (για θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου κ.ά.), η αξία των οποίων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Από την έρευνα στην έδρα της δεύτερης εταιρείας προέκυψε επίσης ότι εκτός από υπηρεσίες προσωρινής εναπόθεσης των διακινούμενων φαρμάκων, παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ, γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.
Επιπλέον, από την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, εκτός από τις ποινικές, προέκυψαν και φορολογικές παραβάσεις σχετικά με τη χονδρική πώληση φαρμάκων, που προορίζονται για χρήση από ανθρώπους.
Ο υπολογισμός της αξίας των διακινούμενων φαρμάκων και των διαφυγόντων φόρων, για τουλάχιστον δύο χρόνια, που διενεργούνταν η παράνομη διακίνηση ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του ΕΟΦ θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο ΕΟΦ θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.