Ολοκληρώθηκε περί τις 19:30 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα. Το ραντεβού με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), – ίσως λόγω υποχρεώσεων στην Ουκρανία να αντικατασταθεί σήμερα από τον Ρίσι Γκογιάλ – Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είχε προγραμματισθεί για τις 16.30 το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά μετακινήθηκε για τις 17.30.
Στη συνάντηση Χαρδούβελη – τρόικας δεν φάνηκαν περιθώρια φορολογικό μειώσεων όπως και εφησυχασμού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίσκεψη της τρόικας σχεδιάζεται να είναι μικρής διάρκειας και θα έχει ως βασικό στόχο την αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Ζητούν απαντήσεις, ζητάμε δόσεις
Παρά ταύτα, η τρόικα περιμένει απαντήσεις από τον κ. Χαρδούβελη για το πως θα καλυφθεί η νέα τρύπα άνω των 600 εκατ. ευρώ που ανοίγει στον Προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα δοθούν στους ένστολους.
Από την άλλη πλευρά, ο πιο άμεσος στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της τριμερούς για την ενιαία ρύθμιση με 48 ως 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη μετά-τρόικα εποχή οι φοροελαφρύνσεις
«Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στη φορολογική διοίκηση» δήλωσε την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist o κ. Χαρδούβελης. Ορισμένοι εξέλαβαν την αναφορά ως προαναγγελία μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο ο Υπουργός αναφερόταν αποκλειστικά σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Αλλωστε όπως διευκρίνιζε προ ημερών (και μάλιστα μετ’ επιτάσεως) κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομιών, η προσπάθεια σταδιακής επανεξέτασης των εισπρακτικών μέτρων του μνημονίου αφορά τη «μετά-τρόικα» εποχή. Οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση αποτελεί «δημοσιογραφική παρερμηνεία» τόνιζε σε συνομιλητές του το κορυφαίο στέλεχος.
Επομένως, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τα σκληρά θέματα, όπως ο φόρος στο πετρέλαιο και η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, αν γίνει τελικά από τον κ. Χαρδούβελη (διότι φαίνεται να έχει επιμέρους επιφυλάξεις ως προς την ουσία αλλά και το timing), θα εκτυλιχθεί στο πλαίσιο της μεγάλης διαβούλευσης με την τρόικα η οποία θα αρχίσει το φθινόπωρο και ενδέχεται να οδηγήσει στο άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα το χρέος
Παρά ταύτα, ο κ. Χαρδούβελης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για το θέμα του χρέους.
«Εμείς ως Ελληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους ότι οι ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Από τις κοινές δηλώσεις απουσίασε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του χρέους, παρά τη δέσμη ενεργειών που περιγράφεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 για το ζήτημα αυτό.
Στο 20% η εφαρμογή
Αυτή τη στιγμή η βασική προτεραιότητα του Υπουργού είναι να συμπληρώσει τη λίστα με τα 6 προαπαιτούμενα για την δεύτερη υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ ως τον Δεκαπενταύγουστο και να ανεβάσει το ποσοστό υλοποίησης των δράσεων του μνημονίου (compliance rate) σε ποσοστό πάνω από το 20% στο οποίο υποχώρησε τον Ιούνιο, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις Ευρωεκλογές.
Ο κ. Χαρδούβελης είχε χθες αργά το απόγευμα συνάντηση προετοιμασίας με το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα και αμέσως μετά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το νέο γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΓΓΔΠ) κ. Μανώλη Μαματζάκη.
Ομαδικές απολύσεις – λοκάουτ
Νωρίτερα την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συντονισμού ανάμεσα στον κ. Χαρδούβελη και τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Στα βασικά θέματα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα περιλαμβάνονται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας.
Ωστόσο οι «καυτές πατάτες» για τους κ.κ. Χαρδούβελη και Βρούτση είναι η διαχείριση του θέματος της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων (επανήλθε την Τρίτη από τον Ρίζι Γκογιάλ του ΔΝΤ στο συνέδριο του Εconomist) και η θεσμοθέτηση του λοκάουτ, δηλαδή της δυνατότητας ανταπεργίας από την πλευρά των εργοδοτών.