Οι πρώτοι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα στη Σάμο, οι «Skandalopetra Inter Games», πρόκειται να διεξαχθούν στην περιοχή Κέρβελη στις 10-13 Ιουλίου. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται αγώνες άπνοιας στη Σάμο» εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου. «Διαλέξαμε τη σκανταλόπετρα διότι έχει μεγάλη ιστορία και είναι συνδεδεμένη με το νησί» επισημαίνει.
«Εχουν γίνει παρόμοιοι αγώνες σε πολλά σημεία του κόσμου αλλά είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν στη Σάμο. Την επιλέξαμε γιατί είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει οργανώσεις και συλλόγους σχετικά με τις καταδύσεις αλλά και πεντακάθαρα νερά, για να βλέπουν καλύτερα οι δύτες» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νικόλας Τρικοίλης, γιατρός καταδυτικής και υπερβαρικής ιατρικής, καθώς ο μοναδικός εξοπλισμός των δυτών με σκανταλόπετρα είναι η ίδια η πέτρα, το μαγιό και η ανάσα τους, συνεπώς η διαύγεια των νερών είναι σημαντικός παράγοντας.
Τι είναι η σκανταλόπετρα
Η σκανταλόπετρα, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης scandaglio, που σημαίνει βυθόμετρο, και της πέτρας, είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο ή γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών.
Αποτελεί ουσιαστικά τον «πρόγονο» των βαρών που χρησιμοποιούνται σήμερα στις καταδύσεις. Ωστόσο λειτουργεί ταυτόχρονα ως έρμα, πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση. Αυτή η πανάρχαια μέθοδος κατάδυσης, η οποία χρονολογείται ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους για αλιεία σφουγγαριών ως και τη δεκαετία του 1960, οπότε και αντικαταστάθηκε από το σκάφανδρο.
Μάλιστα πολλοί διεθνείς αθλητές έχουν ως σήμερα καταδυθεί σε διάφορα βάθη με αυτόν τον τρόπο, σημειώνοντας αξιοσημείωτα ρεκόρ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να επιχειρηθεί και στη Σάμο. «Προσπαθούμε φέτος να σπάσουμε το πανελλήνιο ρεκόρ των 77 μέτρων που σημειώθηκε στις 14 Ιουλίου 1913 όταν ο Γεώργιος Χατζής του Στάθη (γνωστός και ως Χατζηστάθης) καταδύθηκε με μια σκανταλόπετρα στο χέρι 14 κιλών ανοιχτά της Καρπάθου, για να ανασύρει τη χαμένη άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού «Reggina Margherita«» λέει ο κ. Τρικοίλης. «Εφέτος θέλουμε να φτάσουμε στα 80 μέτρα».
Απόλυτα ασφαλής
Οπως ανέφερε ο κ. Μαλαγάρης, η συγκεκριμένη μορφή ελεύθερης κατάδυσης «έχει 100% ρεκόρ ασφάλειας. Αποβάλλει όλο τον παράγοντα του ρίσκου της κατάδυσης». Το μεγάλο ποσοστό ασφάλειας οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Τρικοίλη στο ότι «το άθλημα απαιτεί την ελάχιστη κατανάλωση οξυγόνου, με τις ελάχιστες κινήσεις του δύτη. Τον κατευθύνει η πέτρα». Βέβαια ο δύτης δεν είναι ποτέ μόνος του κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, «τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ο κολαουζέρης, βρίσκεται είτε στην πλατφόρμα είτε στη βάρκα σαν βοήθεια για να δώσει στον βουτηχτή την πέτρα και για να κρατάει το σκοινί που είναι δεμένο πάνω της. Κάθε στιγμή γνωρίζουμε το βάθος στο οποίο βρίσκεται ο δύτης. Επίσης υπάρχουν και κριτές κατά τη διάρκεια των αγώνων, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορούν να διακόψουν την κατάδυση αν συμβεί κάτι» εξηγεί ο κ. Τρικοίλης.
Πώς γίνεται η κατάδυση
Μπορεί η ελεύθερη κατάδυση με σκανταλόπετρα να μοιάζει εύκολη υπόθεση, μια και η πέτρα είναι εκείνη που οδηγεί τον δύτη στον βυθό, όμως όσοι επιχειρούν μια τέτοιου είδους κατάδυση χρειάζονται μεγάλη σωματική και ψυχική δύναμη. Πριν από την έναρξη των αγώνων στη Σάμο θα πραγματοποιηθούν μάλιστα ορισμένα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη δική τους βουτιά.
«Τα χέρια πρέπει να είναι τεντωμένα και να κρατούν σφιχτά την πέτρα. Η βουτιά, όσο το δυνατόν πιο κάθετη ως προς την επιφάνεια της θάλασσας» περιγράφει ο κ. Τρικοίλης, υπογραμμίζοντας πως «κρατώντας την πέτρα πολύ μπροστά στα πρώτα μέτρα αποκτάς μεγάλη ταχύτητα, κρατώντας τη στη μέση έχεις μια μέση ταχύτητα, ενώ στο πίσω μέρος έχεις μικρή ταχύτητα».
Στον όμορφο κολπίσκο της Κέρβελης θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες από τις 10 ως τις 13 Ιουλίου. Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από πλωτές εξέδρες και σκάφη, τα οποία στη συνέχεια θα τους κάνουν και μια μικρή περιήγηση στις ακτές του νησιού του Πυθαγόρα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι λάτρεις της θάλασσας κάθε ηλικίας και φύλου που θεωρούν αλλά και βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να επιχειρήσουν μια ελεύθερη κατάδυση με «σκανταλόπετρα». Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Δήμο Σάμου, τον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τον Ναυτικό Ομιλο Σάμου, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και τον Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης. (Για περισσότερες πληροφορίες ή συμμετοχές: Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου https://samosdivers.blogspot.gr και www.samosdivers.gr, τηλ. 22730 80321.)
HeliosPlus