Υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) το οποίο αφορά διαχείριση απορριμμάτων. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους δήμους Τρίπολης, Κορινθίας και Άργους και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης στους δήμους Οιχαλίας Μεσσηνίας και Ευρώτα Λακωνίας.
Με τα έργα της Πελοποννήσου θα επενδυθούν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διατεθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ), οι οποίες εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιφέρουν και οικονομικές κυρώσεις στη χώρα μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους δέκα μήνες θα έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές και θα έχουν αποκατασταθεί έως το τέλος του 2015, με στόχο να μειωθεί το χρηματικό πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, εξοικονομώντας πόρους της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει περί τα 28 εκατ. ευρώ.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής των έργων ΣΔΙΤ και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους, οι μονάδες Επεξεργασίας και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης της Πελοποννήσου περιλαμβάνουν μόνο κλειστά συστήματα και διαδικασίες, οι μονάδες εσωτερικής καύσης θα πληρούν τα όρια εκπομπών της ΕΕ και στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα καταλήγουν μόνο τα υπολείμματα.
Ειδικά για τους ΧΥΤΥ της Λακωνίας και της Μεσσηνίας θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του υδροφορέα τα οποία αντιστοιχούν σε περιοχές όπου τα υδατικά συστήματα προστατεύονται ως πόσιμα, όπως πλήρης διπλή στεγάνωση και απαγόρευση της διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε γεωργικές εκτάσεις εκτός γηπέδου της εγκατάστασης.
Όσον αφορά τα παραγόμενα υγρά απόβλητα:
– προβλέπεται προχωρημένη επεξεργασία με χρήση βιολογικού καθαρισμού και αντίστροφης όσμωσης που οδηγεί σε εκροή επεξεργασμένων αποβλήτων υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών,
– τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα θα ανακυκλοφορούνται ως νερό διεργασιών πίσω στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε οι ανάγκες σε «φρέσκο» νερό να αφορούν κυρίως την κάλυψη αναγκών του προσωπικού,
– τυχόν περίσσεια επεξεργασμένων αποβλήτων θα χρησιμοποιείται για περιορισμένη άρδευση μόνον εντός του γηπέδου των εγκαταστάσεων.
Το παραγόμενο κόμποστ τύπου Α θα χρησιμοποιείται κυρίως για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, όπως εξοφλημένα λιγνιτωρυχεία, ανενεργά λατομεία και χωματερές της περιοχής.

Προχωρούν και τα άλλα 13 ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Παράλληλα, προχωρά και η υλοποίηση των υπόλοιπων 13 έργων ΣΔΙΤ -συνολικής επένδυσης 1 δισ. ευρώ- που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα:
– Σε τέσσερα έργα (Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.
– Το έργο ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάδειξης αναδόχου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στα υπόλοιπα οκτώ έργα η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.