Το «έργο» της Δωδώνης, της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου και πρώην συνεταιριστικής, φαίνεται ότι είναι έργο το οποίο διαδραματίζεται σε πολλές πράξεις.
Η πρώτη πράξη ήταν η εξαγορά της (67,77%) έπειτα από μια θυελλώδη διαδικασία από την κοινοπραξία την οποία συνέστησαν οι ρώσοι κεφαλαιούχοι της Strategic Initiatives UK LLP με τη Simos Foods ΑΕ τον Νοέμβριο του 2012.
Η δεύτερη πράξη ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη συμφωνία μεταβίβασης του 23,7% που κατέχει στη Δωδώνη ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων) στους Ρώσους, που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στη Δωδώνη στο 91,47%.
Το τίμημα της μεταβίβασης θα διαμορφωθεί στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΓΑΣ Ιωαννίνων θα διατηρήσει ποσοστό 1% στη γαλακτοβιομηχανία, προς χάρην της καλής συνεργασίας, καθώς η σχέση προμηθευτή και πελάτη δεν πρόκειται να αλλάξει.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ηπείρου (Πωγωνίου, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αρτας – Φιλιππιάδας) διατηρούν το υπόλοιπο 7,53% της Δωδώνης και θεωρείται ότι και αυτοί με τη σειρά τους θα μεταβιβάσουν τις μετοχές τους μελλοντικά στους Ρώσους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Αλλωστε η εμπειρία έδειξε πως, αν ο ΓΑΣ Ιωαννίνων είχε πουλήσει το 23,7% στη Strategic Initiatives τον Νοέμβριο του 2012, θα είχε εξασφαλίσει τίμημα κατά 1,2 εκατ. ευρώ υψηλότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστές του ΓΑΣ Ιωαννίνων απευθύνθηκαν και σε άλλες εταιρείες που θα ήθελαν ενδεχομένως να αποκτήσουν συμμετοχή στη Δωδώνη προκειμένου να μεταβιβάσουν το ποσοστό τους σε αυτούς ή πιθανόν να τις «βάλουν στο παιχνίδι» για να μπορέσουν να διαπραγματευθούν υψηλότερο τίμημα, η προσπάθειά τους όμως απέβη άκαρπη.
Μονόδρομος
Ετσι η πώληση στους ρώσους κεφαλαιούχους αποτέλεσε μονόδρομο διότι σε διαφορετική περίπτωση η πλειονότητα των μετόχων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία οι συνεταιριστές σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να «παρακολουθήσουν».
Εν τω μεταξύ πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν έλεγαν μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση των παραγωγικών εγκαταστάσεών της στη βιομηχανική περιοχή και σε αξιοποίηση των σημερινών εγκαταστάσεών της, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, με όρους real estate. Μια επένδυση που συνολικά θα κυμανθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «αύρα» της Τράπεζας Πειραιώς είναι αρκετά έντονη στην περιοχή. Πρωτίστως ως πιστώτρια –λόγω Αγροτικής Τράπεζας –τόσο των Γενικών Αγροτικών Συνεταιρισμών όσο και της Δωδώνης, πιέζοντας για την αποπληρωμή των δανείων τους –οι οφειλές της δεύτερης προς την τράπεζα ανέρχονται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Πιέσεις για τις οφειλές
Εξ αυτού του λόγου οι συνεταιριστές εκτός των άλλων είναι σχεδόν υποχρεωμένοι να πουλήσουν τη συμμετοχή τους. Πιέσεις όμως ασκούνται και στη Δωδώνη, κυρίως για τη μείωση των οφειλών της.
Παράλληλα όμως και εντελώς συμπτωματικά η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο εν δυνάμει μεγαλομέτοχος της MIG, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Δέλτα, η οποία έχει τυροκομική δραστηριότητα.
Αν όμως η ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων είναι οι δύο πρώτες πράξεις του έργου, σίγουρα η τελευταία θα είναι η πώληση της εταιρείας –αφού έχει αποκτήσει τη σχετική υπεραξία που επιθυμεί ο σημερινός ιδιοκτήτης –σε έναν έλληνα ή ευρωπαίο γαλακτοπαραγωγό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ