Την αντίθεσή του στην πρόταση του οικονομικού ινστιτούτου DIW για την συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζει ο Β. Σόιμπλε, μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Είναι σαφές ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται απορρόφηση των υφισταμένων πόρων. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν επενδυτικά ταμεία», επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, DIW.
«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»Το εν λόγω οικονομικό ινστιτούτο, σε ανάλυσή του, προτείνει μεταξύ άλλων την συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο θα χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ταμείο θα αντλεί πόρους από τις αγορές κεφαλαίων. Τα χρέη του θα τα εγγυώνται τα κράτη-μέλη.
«Δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερα πρωτότυπη πρόταση. Εάν το Ταμείο μου διαθέτει κρατικές εγγυήσεις, μπορώ φυσικά να αντλήσω όσα χρήματα θέλω», απαντά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Γκίντερ Κριχμπάουμ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι από το ευρωπαϊκό ταμείο για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, στο οποίο έχουν διατεθεί συνολικά 6 δις. ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόνο από τη Γαλλία 500 εκατομμύρια ευρώ.
«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες-μέλη προκειμένου αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση των υφισταμένων πόρων», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες αυξήθηκε το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
SPD: Πόροι από το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Περισσότερες επενδύσεις ζητούν και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD). O αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Κάρστεν Σνάιντερ προτείνει να διατεθούν οι πόροι που θα προκύψουν από τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην ενίσχυση των επενδύσεων. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το μέτρο», τονίζει.
Την αφορμή για τη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τις επενδύσεις στις Ευρώπη, έδωσε η ανάλυση του DIW, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει κάθε χρόνο να επενδύονται στην Ευρώπη 180 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με σήμερα.
Στην έρευνα αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι οι πόροι αυτοί δεν μπορούν να προκύψουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως ελλειμματικοί. Και για τον λόγο αυτόν προτείνεται ως «μέση λύση» ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο με ιδιωτικά κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις.