Προς «σύρραξη» βαίνει η τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας, με επίκεντρο τις δραστηριότητες της Forthnet η οποία αποδεικνύεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον του ανταγωνισμού, παρά τα μεγάλα δανειακά της βάρη.
Ο ΟΤΕ επιβεβαίωσε την Τρίτη το ενδιαφέρον του, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης της Forthnet με αντίτιμο 250-300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis).
Η κίνηση του ΟΤΕ προκάλεσε «πυρετό» στα αρχηγεία της Vodafone και της Wind, οι οποίες «μάτωσαν» για να χτίσουν θέσεις στη Forthnet και σήμερα βλέπουν τον όμιλο να μπαίνει σφήνα στην προσπάθειά τους για τον έλεγχο της εταιρείας. Μάλιστα, από την πλευρά της Wind μεταδίδεται ότι οι δύο εταίροι ενδιαφέρονται και επιδιώκουν να αποκτήσουν τον όμιλο της Forthnet συνολικά και όχι απλώς τη NOVA.
Τρία μεγάλα εμπόδια

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, η εξαγορά της NOVA από τον ΟΤΕ αντιμετωπίζει τρία μεγάλα εμπόδια που καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο.
Το πρώτο είναι, όπως μεταδίδουν, ότι για την απόσχιση της NOVA απαιτείται η έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Forthnet και ως εκ τούτου η συμφωνία της Vodafone και της Wind, οι οποίες δεν πρόκειται να αφήσουν τη διοίκηση του ΟΤΕ να εκτελέσει το σχέδιο εξαγοράς.
Το δεύτερο εμπόδιο, σημειώνουν, είναι νομικό και συνδέεται με τη συγκέντρωση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης από έναν πιθανό «γάμο» μεταξύ της ΟΤΕ TV και της NOVA, ο οποίος θα συγκέντρωνε εις σάρκαν μία το 90% της σχετικής υποαγοράς. Η αρμοδιότητα της έγκρισης τυπικά ανήκει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι, λόγω των μεγεθών των δύο εταιρειών, η υπόθεση θα κριθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, η συγκεκριμένη πτυχή, δηλαδή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αντίδρασης των εναλλακτικών παρόχων. Αντίθετα, πηγές του ΟΤΕ σημειώνουν ότι η αγορά είναι ανοιχτή και ότι ουδεμία αντιμονοπωλιακή νομοθεσία παραβιάζεται, καθώς όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει δραστηριότητες συνδρομητικής τηλεόρασης.
Προσέγγιση βήμα προς βήμα

Το τρίτο πρόβλημα είναι τεχνικό. Ο λειτουργικός διαχωρισμός μεταξύ της Forthnet και της NOVA αποτελεί πρόκληση από μόνος του, καθώς θα «σπάσει» τον όμιλο σε δύο κομμάτια, θα κληθεί να μοιράσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις και εν τέλει ίσως και να επηρεάσει την οικονομική προσφορά του ΟΤΕ. Παράλληλα, στο επίπεδο του καταναλωτή, όμως, θα πρέπει να «σπάσουν» περί τα 300 χιλιάδες triple play συμβόλαια της Forthnet, μέσω των οποίων παρέχονται στους καταναλωτές υπηρεσίες payTv. Επίσης, θα πρέπει να γίνει εναρμονισμός στις δορυφορικές υπηρεσίες NOVA και OTE TV.
Πληροφορίες θέλουν τον ΟΤΕ να επιδιώκει μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, αλλά και να εξετάζει εναλλακτικές μεθόδους της εξαγοράς, σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή. «Υπάρχουν λύσεις για όλα» σημειώνουν στελέχη του οργανισμού.
Στην απέναντι όχθη, στη Forthnet, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της πρότασης του ΟΤΕ, η οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται ότι πρέπει να γίνει για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους. Πάντως, στην Κάντζα δεν φαίνεται να βιάζονται, καθώς όσο συντηρείται στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για τον όμιλο, τόσο η αγορά επιβραβεύει την μετοχή της, η οποία την Τρίτη αυξήθηκε κατά 18%.
Αλλωστε, η άνοδος της κεφαλαιοποίησης και ο υψηλός πήχης που έβαλε ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν στον μετοχικό πόλεμο υπέρ των αράβων μετόχων της Forthnet και θα δυσκολέψουν τη ζωή των διεκδικητών της, Vodafone και Wind.
Δέλεαρ η ρευστότητα

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ο OTE φαίνεται ότι δελεάζει με την υψηλή του ρευστότητα τόσο τους άραβες μετόχους της Forthnet όσο και τους δανειστές της, οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό βάζουν πλάτη στην εταιρεία, αναφορικά με τον δανεισμό της.
Οπως μεταδίδουν, το προτεινόμενο οικονομικό τίμημα του ΟΤΕ είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει το «πάτημα» στη FORGENDO να αποχωρήσει αξιοπρεπώς από μια αγορά στην οποία επένδυσε μεγάλα ποσά, χωρίς να λάβει ποτέ το αντίτιμο που περίμενε.
Οπως σημειώνουν, η FORTHNET είχε αγοράσει τη NOVA για 430 εκατ. ευρώ, αντλώντας σημαντικό δανεισμό, ο οποίος αναλογεί κατά 225 εκατ. ευρώ στη συνδρομητική τηλεόραση, σε σύνολο δανεισμού 325 εκατ. ευρώ, πλήρως βραχυπρόθεσμου.

HeliosPlus