Ανάκαμψη παρουσιάζει ο προορισμός της Αθήνας με τις πληρότητες να παρουσιάζουν αύξηση 25% το πεντάμηνο του 2014, αγγίζοντας ποσοστό 64%, σε σχέση με 51% το 2013. Θετικά έχουν επηρεαστεί και οι τιμές το ίδιο διάστημα παρουσιάζοντας αύξηση 2,7%, με τη μέση τιμή δωματίου (ARR) να κυμαίνεται στα 77 ευρώ, σε σχέση με 75 ευρώ το 2013. Η μεγαλύτερη άνοδος το ίδιο διάστημα παρατηρείται στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων 6,1%, ενώ ακολουθούν τα πέντε αστέρων με 4,4% και τα τριών και δύο αστέρων με 4,3%.
Ωστόσο η ανάκαμψη στην Αττική παρατηρείται σε συγκεκριμένες «ζώνες», καθώς υπάρχουν περιοχές που «δουλεύουν», όπως το Σύνταγμα, η λεωφόρος Συγγρού, η Μιχαλακοπούλου και το παραλιακό μέτωπο, σε αντίθεση με άλλες που δεν έχουν κίνηση, όπως γύρω από την Ομόνοια, η οποία παρουσιάζει πληρότητα 20%, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρος της Ενωσης Αθηνών –Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρο Βασιλικό. Από την πλευρά του ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι η ελληνική πρωτεύουσα υπολείπεται ακόμα των ανταγωνιστικών προορισμών οι οποίοι πωλούν στο ίδιο διάστημα από 83,66 έως και 231,06 ευρώ.Παράλληλα στην περιφέρεια Αττικής από το 2007 έκλεισαν 87 ξενοδοχεία, ενώ οι νέες μονάδες που άνοιξαν υπολογίζονται στις 36 (σε Αττική, Αργοσαρωνικό και νησιά Λακωνικού κόλπου).
Οι ίδιοι σχολίασαν την πληρότητα της Αθήνας, η οποία την περασμένη εβδομάδα άγγιξε για μία μέρα ποσοστό 100%, χάρη στο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Εξηγώντας δε το φαινόμενο των υπέρογκων τιμών αθηναϊκών ξενοδοχείων που παρατηρήθηκαν σε διεθνή websites κρατήσεων, σημείωσαν ότι πρόκειται για στρέβλωση η οποία οφείλεται σε τεχνικό θέμα διαχείρισης των δωματίων προς πώληση, το οποίο και πρόκειται να συζητήσουν σε προσεχή συνάντησή τους με τους εκπροσώπους διαδικτυακών μηχανών κρατήσεων. Ο κ. Ρέτσος επανέλαβε την ανάγκη έρευνας αγοράς, προσθέτοντας ότι έχουν καταργηθεί πλέον οι ανώτατες και κατώτατες τιμές στα ξενοδοχεία και υποστήριξε ότι ζητούμενο για το εγχώριο προϊόν αλλά και το κράτος είναι οι έλεγχοι να εστιάζουν στο αν τα ξενοδοχεία πληρούν τις προδιαγραφές σε σχέση με τις χρεώσεις τους και την κατηγοριοποίησή τους. Αναφερόμενος επίσης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σημείωσε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και οι τουριστικοί φορείς θα καταθέσουν τις θέσεις τους.
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει εφέτος η τουριστική κίνηση σε όλη την επικράτεια θα επηρεάσει θετικά την οικονομική αλυσίδα, καθώς τα ξενοδοχεία θα έχουν τη ρευστότητα για να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές, δεν είναι όμως αρκετή ακόμα για να αλλάξει το αρνητικό πρόσημο στους ισολογισμούς τους, επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, τονίζοντας την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες και εκτίμησε ότι αν διατηρεί η ανοδική πορεία θα αναστραφεί και η εικόνα των ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα για την Αθήνα, πρόσθεσε ότι χάρη στην ενισχυμένη κίνηση και την απουσία all inclusive στην πρωτεύουσα, θα υπάρξει ροή χρήματος και στην τοπική αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βασιλικός εκτίμησε ότι σε ορίζοντα τριετίας, ορισμένες επιχειρήσεις στην Αθήνα θα επιστρέψουν σε βιώσιμη λειτουργία και κερδοφορία.