Eνα «μυθικό» παρασκήνιο με εμπλοκή στελεχών της ΕΥΠ, με αξιωματούχους που βοήθησαν τη βιντεοσκόπηση αλλά και την «εξαφάνιση» του επίμαχου οπτικού υλικού για να μη βρεθεί στα χέρια των δικαστικών λειτουργών και με «ταχυδρόμους» του ακροδεξιού κόμματος που προειδοποιούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «για κάτι που θα σας κάνει τεράστια ζημιά αν επιμείνετε στις προφυλακίσεις», φαίνεται να υποκρύπτεται πίσω από το βίντεο με τη συνομιλία του Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία η αποπομπή ορισμένων στελεχών της ΕΥΠ τον Σεπτέμβριο του 2013 φέρεται να σχετίζεται με πληροφορίες για παρασκηνιακές επαφές του κ. Μπαλτάκου με μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και για σχετικές διαρροές. Επιπλέον προκύπτει ότι στις αρχές του 2014, λίγα 24ωρα πριν από την απολογία των προφυλακισθέντων τελικά βουλευτών της Χρυσής Αυγής Μπούκουρα, Ηλιόπουλου και Γερμενή, είχε διατυπωθεί η ίδια απειλή για «υλικό που θα κάνει ζημιά»…
Η εντολή από τον Κορυδαλλό


Ποια είναι όμως η χρονική σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην αποκάλυψη του βίντεο;
Οπως ανέφεραν άριστα ενημερωμένες πηγές στο «Βήμα της Κυριακής», «η βιντεοσκόπηση του κ. Μπαλτάκου φαίνεται να είχε γίνει έπειτα από εντολή κρατουμένων – ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποφάσισαν να διαλύσουν μια πολύχρονη φιλία που είχαν μαζί του, λόγω κοινής μανιάτικης καταγωγής και όχι μόνο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την περίοδο ως πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, λόγω ακριβώς αυτής της φιλίας, στον χώρο της κυβέρνησης η «τάση» του κ. Μπαλτάκου για προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή ήταν ισχυρή.
Ο κ. Μπαλτάκος είχε σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΥΠ ενώ ασκούσε κριτική και στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την επιθετική στάση της απέναντι στη Χρυσή Αυγή, για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε προχωρήσει και σε παρεμβάσεις για θέματα φρούρησης επιχειρηματιών και όχι μόνο. Ωστόσο το σοβαρό ήταν ότι τότε ακριβώς είχε προκύψει και η διαρροή προς μέλη της Χρυσής Αυγής «να είναι προσεκτικοί γιατί η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους»! Το τρίγωνο Χρυσή Αυγή – Μπαλτάκου και στελεχών της ΕΥΠ είχε απασχολήσει συχνά τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη.
Σύμφωνα με τωρινές αναφορές υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «ορισμένες αποπομπές στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013 είχαν σχέση και με τις επαφές που φαίνεται να διατηρούσαν με κορυφαία μέλη της Χρυσής Αυγής ή άτομα που εμφανίζονταν ως «εκλεκτοί» του κ. Μπαλτάκου. Η υπόθεση είχε γίνει πιο περίπλοκη γιατί τα ίδια πρόσωπα φέρεται να είχαν συνδεθεί και με τη δραστηριότητα γνωστού επιχειρηματία που διατηρούσε επίσης στενές επαφές με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Μάλιστα οι πολυσύνθετες διασυνδέσεις του κ. Μπαλτάκου είχαν προκαλέσει την αντίδραση άλλων επιχειρηματιών που φέρονται να έστειλαν τρεις σχετικές καταγγελτήριες επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου για τη «διαπλοκή» του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης».
Οι «πουλημένοι» και το «ρήγμα»


Το οξύμωρο είναι πως όταν κάποια από αυτά τα προαναφερόμενα στελέχη της ΕΥΠ έφυγαν από την υπηρεσία, έπνεαν επίσης μένεα κατά του κ. Μπαλτάκου, γιατί θεωρούσαν ότι τους «πούλησε».
Μάλιστα την ίδια περίοδο αποδιδόταν, από νομικούς, στο περιβάλλον του κ. Μπαλτάκου ότι «διαφήμιζε εμμέσως προσβάσεις που είχε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την προσωπική γνωριμία του με τον υπουργό κ. Χαράλαμπο Αθανασίου. Κάτι που φαίνεται να είχε απήχηση σε κατηγορούμενους επιχειρηματίες».
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Νίκος Δένδιας και άλλοι, που μιλούσαν για μηδενική ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, επικράτησαν… Ωστόσο το τραγικό συμβάν φέρεται να δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τους Μανιάτες της Χρυσής Αυγής.
Οπως χαρακτηριστικά λένε άλλες πηγές, «ηγετικά στελέχη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης γιατί εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος. Του είχαν τηλεφωνήσει λίγο πριν από τη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου και εκείνος τούς δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα. Ακόμη φαίνεται να τους είχε διαβεβαιώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ότι θα τηλεφωνούσε στον κ. Δένδια για να τακτοποιήσει το θέμα των φρουρών του Μιχαλολιάκου». Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» δεν διέψευσαν ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε τηλεφωνήσει στον κ. Δένδια για τους φρουρούς του αρχηγού της Χρυσής Αυγής! Χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.
Η κάμερα-στιλό του Κασιδιάρη


Μετά την προφυλάκιση λοιπόν του κ. Μιχαλολιάκου και άλλων ηγετικών στελεχών ανατέθηκε στον μη προφυλακισθέντα κ. Κασιδιάρη η εμπιστευτική-μυστική αποστολή να έλθει (στις αρχές Οκτωβρίου 2013) σε επαφή με τον «πρώην φίλο» γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά και να τον παγιδέψει σε συνομιλία που θα έδειχνε ότι «υπήρχε πολιτική απόφαση για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής».
Πλέον, λόγω των συνεχών προφυλακίσεων, ακολουθούνταν η λογική «γαία πυρί μιχθήτω» και «αποθανέτω ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Παράλληλα δινόταν εντολή σε στελέχη της Χρυσής Αυγής να βιντεοσκοπηθεί οποιοσδήποτε άλλος, σε οποιοδήποτε μέρος, μιλούσε σχετικά…
Σύμφωνα με την απλή εκδοχή «ο Κασιδιάρης έκανε αυτή την καταγραφή με στιλό-κάμερα που του είχε κάνει δώρο τα Χριστούγεννα του 2012 ένα παλαιό στέλεχος της οργάνωσης. Το στιλό, στη συνάντηση με τον κ. Μπαλτάκο, το είχε τοποθετήσει στην τσέπη του σακακιού του και ακολούθως με τη βοήθεια ιδιωτών δημιουργήθηκε πιο σύνθετο σύστημα καταγραφής και άλλων πολιτικών προσώπων από πολλές παρατάξεις».
Εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών


Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, στην τεχνική υποστήριξη του «εγχειρήματός» του ο κ. Κασιδιάρης φαίνεται να είχε την αρωγή ανθρώπων από τις μυστικές υπηρεσίες. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «τέτοιου είδους μικροκάμερες με την οποία βιντεοσκοπήθηκε η συνομιλία με τον κ. Μπαλτάκο θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί με 100-200 ευρώ, στο Κέντρο της Αθήνας. Ομως το εγχείρημα ήταν πιο σύνθετο, προκειμένου να μη γίνει οτιδήποτε αντιληπτό και να υπάρχει βεβαιότητα πως η καταγραφή δεν θα είχε τεχνικά προβλήματα! Ηξεραν ότι τέτοια ευκαιρία συνάντησης με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης δεν θα υπήρχε ίσως ξανά. Ετσι λοιπόν ζητήθηκε η βοήθεια ανθρώπων από ειδικές υπηρεσίες. Το υλικό αυτό κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό, παρέμεινε σε χώρους που δεν θα μπορούσε να ερευνήσει η Αστυνομία. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν πληροφορηθεί ότι «κάτι συνέβαινε». Ωστόσο είχαν επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να αντλήσουν πληροφορίες. Η εμπλοκή κρατικών υπαλλήλων στην υπόθεση φαίνεται να αναδεικνύεται και από αναφορές του Ηλία Κασιδιάρη περί μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του κ. Σαμαρά με ανώτατο δικαστικό λειτουργό. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει από ιδιώτες».
Παρότι σχετική προειδοποίηση είχε κάνει συνεργάτης βουλευτή που προφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, αποφασίστηκε το βίντεο τελικώς να παρουσιαστεί λίγο πριν από τις καίριες αποφάσεις που θα έκριναν τις προφυλακίσεις σημαντικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα σε αυτούς, του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και συγγενών του Ν. Μιχαλολιάκου. Ετσι το ξημέρωμα της 2ας Απριλίου αναρτήθηκε από άγνωστο με τον κωδικό «account 601126» σε ρωσικό ιστότοπο, όπου δεν θα μπορούσε εύκολα να υπάρξει παρέμβαση από την ΕΛ.ΑΣ. ή δυτική διωκτική υπηρεσία αλλά και να βρεθούν τα ίχνη αυτού που το καταχώρισε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ