«Βαρβαρόσαυρος»: Ο Ευρωπαίος T-Rex

Το 2003 ένας ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων εντόπισε σε μια απόκρημνη περιοχή 70 χλμ έξω από τη Λισσαβόνα απολιθωμένα έμβρυα δεινοσαύρων. Επιστήμονες που τα μελέτησαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ήταν ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το 2003 ένας ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων εντόπισε σε μια απόκρημνη περιοχή 70 χλμ έξω από τη Λισσαβόνα απολιθωμένα έμβρυα δεινοσαύρων. Επιστήμονες που τα μελέτησαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που ήταν, όπως φαίνεται, ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο «βασιλιάς» της Ευρώπης

Τη μελέτη των απολιθωμάτων έκαναν παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και του Μουσείου Λουρίνια. Υποστηρίζουν ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος το οποίο ονόμασαν «Torvosaurus gurneyi» που σημαίνει «βάρβαρη σαύρα». Το gurneyi είναι το επίθετο του δημιουργού μιας δημοφιλούς σειράς βιβλίων που έγινε και τηλεοπτική σειρά (Dinotopia) στην οποία σε ένα νησί όπου υπάρχουν δεινόσαυροι φτάνουν ναυαγοί και μαθαίνουν να ζουν μαζί τους σε μια συμβιωτική διεργασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο T. gurneyi ζούσε στην Ευρώπη πριν από 150 εκ. έτη, ήταν ένα δίποδο με μήκος 10 μέτρων και βάρος 4-5 τόνων. Είχε μακρύ κρανίο μήκους 1,2 μέτρων, και διέθετε ισχυρά σαγόνια με δόντια 10 εκατοστών που έμοιαζαν με λεπίδες. «Θα ήταν προτιμότερο να μην συναντούσες στον δρόμο σου αυτόν τον μεγάλο δεινόσαυρο», αναφέρει ο Κρίστοφ Χέντριξ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο Τυραννόσαυρος ρεξ, ο μεγαλύτερος θηρευτής που πάτησε το πόδι του στη Γη, έφτανε σε μήκος τα 14 μέτρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη, η περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα ήταν την εποχή που ζούσε ο T. gurneyi δέλτα ποταμού και υπήρχε σ’ εκείνη άφθονο νερό και πλούσια χλωρίδα προσελκύοντας έτσι πλήθος ζώων που θα γίνονταν λεία για τον μεγάλο δεινόσαυρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk