Ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας – Η Δύση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν

Θέτοντας τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης αντιδρά η μεταβατική ηγεσία στο Κίεβο στη ντε φάκτο κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, διαμηνύοντας ότι προετοιμάζεται να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και δύναται να απευθυνθεί σε άλλες χώρες για στρατιωτική υποστήριξη εφόσον η ρωσική δράση επεκταθεί. Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απειλούν πλέον τη Ρωσία με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8. Οι φιλορωσικές διαδηλώσεις επεκτείνονται στα ανατολικά…

Θέτοντας τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης αντιδρά η μεταβατική ηγεσία στο Κίεβο στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας από τη Μόσχα, διαμηνύοντας ότι προετοιμάζεται να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και δύναται να απευθυνθεί σε άλλες χώρες για στρατιωτική υποστήριξη εφόσον η ρωσική δράση επεκταθεί.

Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης Ρωσίας-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν πλέον τη Ρωσία με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8.

«Αυτή δεν είναι απειλή, αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» δηλώνει ο επικεφαλής της φιλοδυτικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ για το «πράσινο φως» της ρωσικής Βουλής στον Βλαντιμίρ Πούτιν για πλήρη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Και απευθύνεται για βοήθεια στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ως συνυπογράφουσες χώρες της συμφωνίας του 1994 με τη Ρωσία που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας, λέγοντας πως «η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Η ουκρανική μεταβατική ηγεσία έχει επιστρατεύσει τους εφέδρους και έχει κηρύξει το στρατό της σε ετοιμότητα μάχης, αλλά ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στρατεύματα να μην απαντήσουν σε ρωσικές «προκλήσεις» υπό το φόβο αιματοχυσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αναίμακτα καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Την Κυριακή Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας.

Κατά τις Αρχές της Κριμαίας οι στρατιώτες εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιμένει ότι διατηρούνται σε αυτές αναφέροντας επίσης ότι στόλος από δέκα πολεμικά πλοία παραμένει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές του Κιέβου.

Η Ρωσία διατηρεί πρόσθετη δύναμη 150.000 ανδρών κατά μήκος της μεθορίου μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε στην περιοχή, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν περάσει εντός ουκρανικού εδάφους.

Ωστόσο, φιλορώσοι διαδηλωτές παρελαύνουν στα ανατολικά της χώρας υψώνοντας ρωσικές σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια πολλών πόλεων, με το Κίεβο να καταγγέλλει ενορχηστρωμένες κινήσεις από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει ευρύτερη επέμβαση στη χώρα.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε την Κυριακή πως η νέα κυβέρνηση προετοιμάζεται για να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά θα ζητήσει συνδρομή και από άλλα κράτη εάν η Μόσχα επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση.

«Πρόκειται να επιδείξουμε ότι έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όπως αποφασίστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο και προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας» δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο CNN.

«Εάν η επιδείνωση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθώς κάθε ώρα που περνάει τα ρωσικά στρατεύματα αυξάνουν τον αριθμό τους, φυσικά θα ζητήσουμε στρατιωτική και άλλη υποστήριξη» προσέθεσε.

Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικαλούμενος την έναρξη της Σαρακοστής για τους ορθοδόξους, που αρχίζει την Δευτέρα. Αν θέλει να «επιδείξει τη χριστιανική του πίστη, αντί να προετοιμάζεται να μας σκοτώσει, θα έπρεπε να προσευχηθεί για εμάς» είπε ο Σεργκέγιεφ.

Την ίδια στιγμή, ο προσκείμενος στη Ρωσία πρόεδρος της Βουλής της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας επαναβεβαίωσε πως θα στηθούν την 30ή Μαρτίου κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της περιοχής.

Στις σκληρότερες μέχρι στιγμής προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο, ο επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι καταδίκασε την «απίστευτη επιθετικότητα» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόσο από πλευράς των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων με στόχο την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Ο Κέρι προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή Face the Nation»του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μία απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου [της Ρωσίας Βλαντιμίρ] Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» δήλωσε ο Κέρι προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η συμμετοχή της Ρωσίας στην G8.

Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Βλ.Πούτιν, με τον οποίο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος […] είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».

Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε σκέψεις περί ενδεχόμενης εμπλοκής του αμερικανικού στρατού στην κρίση. «Το τελευταίο πράγμα που οποιοσδήποτε θέλει είναι μία στρατιωτική επιλογή σε αυτού του τύπου την κατάσταση. Θέλουμε μία ειρηνική επίλυση μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας των διεθνών σχέσεων» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς σχετικά με τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αυτομόληση

Αποσκίρτησε ο νεοδιορισθείς από τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ορκιζόμενος πίστη στις φιλορωσικές Αρχές της Κριμαίας σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο του του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι παρέδωσε το αρχηγείο του στη Σεβαστούπολη μόλις κατά τη δεύτερη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του αφότου ορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας» δήλωσε ο ναύαρχος ενώπιον του μη αναγνωρισμένου φιλορώσου πρωθυπουργού της Κριμαίας Αξιόνοφ.

Ο Αξιόνοφ χαιρέτισε μία «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου», μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Αφότου ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι εμφανίστηκε στη ρωσική τηλεόραση να δηλώνει πίστη στη φιλορωσική κυβέρνηση της Κριμαίας, η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο ναύαρχος καθαιρείται και διεξάγεται έρευνα εις βάρος του για εσχάτη προδοσία.

Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας τοποθετήθηκε ο ναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν καλέσει τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk