Ζωντανό παραμένει το στοίχημα της «Ελιάς», έπειτα από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας των «58», στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Οι «58» διευκρινίζουν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά στη Συνδιάσκεψη της 8ης και 9ης Μαρτίου, με ομιλητή τον Μάρτιν Σουλτς και ότι θα καταθέσουν τις θέσεις τους για την Ευρώπη και την Ελλάδα –«η Συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο βήμα που θα ενισχύσει τη δυναμική ενός τρίτου πόλου και θα ανανεώσει την ελπίδα συγκρότησής του» σημειώνουν. Επιπλέον καλούν τα μέλη από τις επιτροπές πρωτοβουλίας να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο «τον καθοριστικό ρόλο τους στο παρόν και στο μέλλον της παράταξης». Στη σύσκεψη της Πέμπτης υπήρξαν στιγμές έντασης και στιγμές αυτοκριτικής, το σημαντικό όμως είναι ότι οι «58» επαναπροσδιόρισαν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους με έναν τρόπο που τους έβαλε ξανά στην ίδια κοίτη με τους υπόλοιπους συντελεστές της «Ελιάς». Το διαζύγιο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε.

«Οι «58»»,
αναφέρεται στην ανακοίνωση, «συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου παραμένοντας ρεύμα γνώμης, χωρίς να μετατρέπονται σε έναν ακόμα πολιτικό οργανισμό ή κίνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο η Πρωτοβουλία των 58 δεν αναφέρεται σε ονόματα και δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Οσοι από τους «58» θέλουν να συμμετάσχουν θα θέσουν την υποψηφιότητά τους. Η Πρωτοβουλία των 58 θα παραμείνει αυτόνομη και σταθερή δύναμη παρακίνησης για την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις και μετά τις ευρωεκλογές».
Στη σύσκεψη ήταν φανερή η δυσαρέσκεια αρκετών μελών επειδή τα μέσα ενημέρωσης τους εμφανίζουν ως κόμμα. «Αρκετά μας έπαιξαν με τους δικούς τους όρους. Τώρα θα παίξουμε με τους δικούς μας» ειπώθηκε. Οι «58» επιθυμούν να διατηρήσουν διακριτό χαρακτήρα από τα κόμματα της «Ελιάς» και φιλοδοξούν να έχουν ενοποιητικό ρόλο για το σύνολο της παράταξης –δεν έχουν αποσύρει την πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ –μετά τις ευρωεκλογές. «Παρά την εικόνα της έντασης που προβλήθηκε, δεν υπήρξε ούτε ρήξη ούτε προβλήματα. Επιβεβαιώθηκε όμως η κοινή βούληση για τη στήριξη της διαδικασίας ανασυγκρότησης της παράταξης αλλά και για τη διατήρηση της αυτονομίας μας ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους παράγοντες της Κεντροαριστεράς» σχολιάζει ένα από τα ηγετικά μέλη της πρωτοβουλίας.
Την Τρίτη, η τηλεφωνική συνομιλία των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Ι. Βούλγαρη έμπλεξε τις γραμμές της Κεντροαριστεράς ώστε ορισμένοι διείδαν τον κίνδυνο στρατηγικής ήττας για τον χώρο. Οι «58» δεν θα συμμετείχαν στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της «Ελιάς» και αυτό που θα ήταν μια απλή αναγνώριση της πραγματικότητας ότι δεν έχουν διαθέσιμα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο, μετετράπη σε έναν επικοινωνιακό Τιτανικό.
Ο κ. Βούλγαρης δέχτηκε κριτική επειδή, όπως ελέχθη, πήρε μια απόφαση χωρίς να ενημερώσει τα μέλη της πρωτοβουλίας. Εκείνος εξήγησε ότι η αντιπροσωπεία των «58» στην άτυπη επιτροπή για τη συγκρότηση της «Ελιάς» κινήθηκε με βάση τις κοινές αποφάσεις να δώσει πολιτική στήριξη αλλά όχι οργανωτική στο ψηφοδέλτιο και ότι συμφώνησε στο όνομα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη». «Δεν υπήρχε χρόνος. Επρεπε να κινηθούμε σε χρόνο dt» φέρεται να είπε.
Ωστόσο, μέλη της Πρωτοβουλίας των 58 που αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους Ο κ. Ν. Μπίστης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ολίγη μάχη», τοπικές επιτροπές έκαναν έκκληση στην Ολομέλεια των «58» να πάρει πίσω την απόφασή της και να συμμετάσχει πλήρως στην «Ελιά», ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, που είχε υπογράψει το αρχικό κείμενο, έστειλε επιστολή αποχώρησης από την πρωτοβουλία θέτοντας το ερώτημα: «Αφού οι βασικοί παράγοντες της κίνησης είχαν εξαρχής τόσο ριζικές διαφορές μεταξύ τους γιατί δεν τις εξέθεσαν ανοιχτά σε όλους αλλά επέλεξαν να καλυφθούν πίσω από οργανωτικούς ρόλους; Δεν υπάρχει κάποια ευθύνη έστω και τώρα;». Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφεται πλέον προς τη ΔΗΜΑΡ.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διοργάνωση της Συνδιάσκεψης και στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Σήμερα ολοκληρώνεται στη Ρώμη το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όπου θα εγκριθεί το εκλογικό μανιφέστο του ΕΣΚ και θα εγκριθεί η υποψηφιότητα του κ. Σουλτς ως υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν. Στη Ρώμη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη και θα είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής, ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Χρ. Δερβένης.
Ο κ. Φ. Κουβέλης δεν έλαβε τελικώς πρόσκληση για τη Ρώμη. Ωστόσο, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, με ομιλητές τους κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η διαδικασία συγκρότησης του τρίτου πόλου. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ορίστηκε επταμελής επιτροπή η οποία θα συμμετάσχει στη Συντονιστική Επιτροπή και αποτελείται από τους κ.κ. Σ. Παπαθανασίου, Χρ. Μαυροκεφαλίδη, Θ. Μαργαρίτη, Π. Παναγιώτου, Χρ. Σταυρόπουλο, Γρ. Καραγρηγορίου και Δ. Λουκά.

ΝΕΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
Η έκπληξη Θεοδωράκη

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από τους «58» και ένα νέο κόμμα-έκπληξη, με όνομα «Το Ποτάμι», αναγγέλθηκε από τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Στ. Θεοδωράκη. Το «Ποτάμι», σύμφωνα με τους ιδρυτές του, έβαλε στην κοίτη του μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες 9.000 φίλους από το Facebook (οι Ανεξάρτητοι Eλληνες, λένε οι ίδιες πηγές, έχουν 5.000 φίλους και ο ΣΥΡΙΖΑ 12.000). Παράλληλα 6.000 άτομα ενδιαφέρθηκαν να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα με 10 ευρώ, αλλά προς το παρόν χρειάζεται να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια για να εισπραχθούν τα χρήματα.
Ο κ. Θεοδωράκης την Τρίτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου δεν θα παρουσιάσει ένα μανιφέστο του νέου κόμματος αλλά θα αναπτύξει τις θέσεις του μέσα από τις ερωτήσεις που θα δεχθεί. Επίσης θα παρουσιάσει τους συνεργάτες του, κάποιοι από τους οποίους θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο, και θα είναι πρόσωπα που δεν έχουν πρότερη θητεία σε κομματικά ή υπουργικά γραφεία. Ο επικεφαλής του νέου κόμματος σκοπεύει να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την προσωπική επαφή. Γι’ αυτό θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την ελληνική περιφέρεια ξεκινώντας από τη γενέτειρά του τα Χανιά. Η Αθήνα θα είναι ο τελευταίος προορισμός του. Το «Ποτάμι», σύμφωνα με τους δημιουργούς του, φιλοδοξεί να καλύψει το πραγματικό κενό που δημιουργήθηκε από τη συρρίκνωση των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως σαπισμένοι οργανισμοί, οι οποίοι δεν έκαναν καμία προσπάθεια εξυγίανσης και θεωρούνται ότι αποτελούν πιο ουσιαστικές εστίες διαφθοράς και πελατειακής συναλλαγής από τις κρατικές δομές.
Μολονότι ο κ. Θεοδωράκης αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το «Ποτάμι» δεν έχει πολιτική ταμπέλα, υποστηρίζοντας ότι οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι ούτε δεξιές ούτε αριστερές. Πάντως δεν θα ενταχθεί στην αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, δεν υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή και στην περίπτωση που αποκτήσει κοινοβουλευτική υπόσταση δεν αποκλείει τις συνεργασίες με στόχο να αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική και διαπραγματευτική ισχύ μέσω μιας κυβέρνησης που θα ενώνει την πλειοφηφία του λαού. Οι επικριτές του κ. Θεοδωράκη, μιλούν για προσπάθεια βασισμένη σε ένα τηλεοπτικά προβεβλημένο πρόσωπο, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, για έναν διάττοντα αστέρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ