ΜΑΥΡΑ διαμάντια. Τίτλος ταινίας αφρικανικής περιπέτειας; Πιθανόν. Εδώ όμως πρόκειται για τα διαμάντια (32 τον αριθμό με υπολογιζόμενη εμπορική αξία 70.000 δολαρίων συν ένα τσεκ 40.000 δολαρίων) που διανέμει, με διαφημιστική έπαρση, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) στους διάσημους αστέρες του ταρτάν και των σκαμμάτων οι οποίοι πρώτευσαν μέσα από τη διαδικασία των Golden meetings, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο (14 διοργανώσεις) σε διάφορες πόλεις της υφηλίου. Φυσικά, οι γενναιόδωρες παροχές ωχριούν απέναντι στα κολοσσιαία κέρδη πρωταγωνιστών της μπάλας και κάποιων άλλων αθλημάτων. Ιδέα και πραγμάτωση του δημιουργού της νέας IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο, για την αύξηση των θεατών του στίβου πέραν των ολυμπιακών αγώνων, των παγκόσμιων και ηπειρωτικών πρωταθλημάτων και παράλληλα την εξέλιξη του κορυφαίου φορέα του στίβου σε μια πανίσχυρη οικονομικά και όχι μόνο παγκόσμια δύναμη.
***
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ όντως η διαπίστωση ότι τα 32 διαμάντια μοιράστηκαν σε ποσοστό 66% στους αθλητές και στις αθλήτριες της μαύρης φυλής, 10 σε εκπροσώπους της λευκής φυλής και 1 σε απόγονο των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Το μέλλον διαγράφεται σαφές. Οι αφρικανοί και μαύροι αμερικανοί αθλητές – αθλήτριες θα διευρύνουν τους θριάμβους τους και θα μετέχουν πρωταγωνιστικά και σε αγωνίσματα όπου λίγα χρόνια πριν ήσαν απόντες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βραζιλία εν όψει των Ολυμπιακών του 2016 σχεδιάζει πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης του μαύρου στοιχείου της χώρας, ενώ θα αυξάνεται ο αριθμός συμμετοχής στις εθνικές αντιπροσωπείες ευρωπαϊκών χωρών! Υπάρχει και μια προοπτική, μάλλον πενιχρή με τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα, να αποκτήσουν στιβικό δυναμικό χώρες πληθυσμιακά γιγαντιαίες. Το πρώτο παράδειγμα η Ινδία, ενώ και η Κίνα έχει σαφείς φιλοδοξίες για τον στίβο κατ’ αναλογία με άλλα αθλήματα (ενόργανη και συγχρονισμένη γυμναστική, επιτραπέζια αντισφαίριση, κολύμβηση κ.ά.). Τα παρωχημένα ταμπού εξαφανίστηκαν και οι Αφρικανοί ενσωματώνονται, πέραν της Αγγλίας και της Γαλλίας, στις εθνικές ομάδες στίβου του ευρωπαϊκού Βορρά (π.χ. της Γερμανίας), ενώ η ουρά είχε μάλλον ατυχή έκβαση στην Τουρκία.
***
Η ΕΥΡΩΠΗ δεν «ξεκολλάει» από τον προεδρικό θώκο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Νέα επιβεβαίωση με την εκλογή του Τόμας Μπαχ. Για τη μικρή ιστορία να σημειωθεί (αρχής γενομένης το 1894, με τον μεγάλο Ελληνα Δημήτριο Βικέλα) ότι με μοναδική εξαίρεση τον Αμερικανό Εϊβερι Μπραντέιτζ (1952-1972) οκτώ είναι Ευρωπαίοι. Κάποιο ερώτημα αφορά το πώς ο Τόμας Μπαχ ως Γερμανός θα ανταποκριθεί στην επαγγελία του «περί ενότητας της πολυμορφίας και διαφορετικότητας» των διεσπαρμένων ανά την υφήλιο μελών της ΔΟΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ