Τη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας αντιμετωπίζει το περιβόητο bitcoin έπειτα από την επίθεση χάκερ που δέχθηκε την περασμένη Τρίτη η MT GOX, επίθεση που ανάγκασε τη μεγαλύτερη αγορά συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων να αναστείλει τη λειτουργία της, να «μαυρίσει» την ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο και να σβήσει ολόκληρη την… ιστορία της στο Twitter. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο, από την MΤ GΟΧ «έκαναν φτερά» 744.000 bitcoins –αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 6% των 12,44 εκατ. bitcoins που κυκλοφορούσαν στη συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά. Εφόσον όντως τα ψηφιακά αυτά νομίσματα τα έκλεψαν οι χάκερ, η ζημιά που υπέστησαν οι πελάτες της MΤ GΟΧ υπολογίζεται σε 400 εκατ. δολάρια (293 εκατ. ευρώ).
Καμπανάκι


Πολλοί κατελήφθησαν εξαπίνης από το συμβάν, αν και δεν θα έπρεπε. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους να χάσουν τα λεφτά τους με τους οποίους βρίσκονταν αντιμέτωποι όσοι επένδυαν στο ψηφιακό αυτό νόμισμα, το οποίο ακόμη και ο «γκουρού» της φούσκας, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Fed Αλαν Γκρίνσπαν είχε χαρακτηρίσει «φούσκα». Και η ΕΕ άλλωστε διά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής είχε προειδοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους που μπορούν να αντιμετωπίσουν από την αγορά, τη διακράτηση και τις συναλλαγές με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin. Συγκεκριμένα, με αφορμή «τη ραγδαία αυξανόμενη ελκυστικότητα των συναλλαγών με εικονικά νομίσματα», η Αρχή είχε προειδοποιήσει ότι «δεν υπάρχει ουδεμία νομική προστασία έναντι απωλειών σε περίπτωση που μια ιντερνετική πλατφόρμα συναλλαγών εικονικού νομίσματος χρεοκοπήσει ή απλώς κλείσει».
Την Πέμπτη, παρά ταύτα, εκδηλώθηκε η πρώτη νομική κίνηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Πρέετ Μπαράρα απέστειλε κλητεύσεις στην MΤ GΟΧ και σε άλλες πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με bitcoins, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις πρόσφατες επιθέσεις από χάκερ. Διότι, όπως αποκαλύφθηκε την εβδομάδα αυτή, δεν είναι μόνο η αρχαιότερη και μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά bitcoin που έγινε στόχος κυβερνοαπατεώνων. Τουλάχιστον άλλες δύο αγορές δέχθηκαν επιθέσεις και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις συναλλαγές τους.
Φημολογία


Σημειωτέον ότι οι πρώτες επιθέσεις εκδηλώθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου. Το ζήτημα όμως ήλθε με πάταγο στην επικαιρότητα όταν κατέβασε τα ρολά η εδρεύουσα στο Τόκιο MΤ GΟΧ (η επωνυμία της αγοράς δημιουργήθηκε από τα ακρωνύμια της φράσης Magic The Gathering Online Exchange). Ως την Πέμπτη η ιστοσελίδα της πλατφόρμας συναλλαγών ήταν μαύρη. Την προηγουμένη ο διευθύνων σύμβουλος της MT GOX Μαρκ Καρπελές διαβεβαίωνε ότι συνεργάζεται με άλλα στελέχη της επιχείρησης για να λύσουν το πρόβλημα. «Υπάρχει πολλή φημολογία αναφορικά με την MT GOX και το μέλλον της. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους ότι βρίσκομαι ακόμη στην Ιαπωνία και εργάζομαι πολύ σκληρά με τη βοήθεια διαφόρων ειδικών προκειμένου να βρούμε λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν πρόσφατα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τσεχικής καταγωγής μάνατζερ.
Απώλειες


Εν τω μεταξύ οι αγοραστές των bitcoins ζουν δραματικές στιγμές βλέποντας την αξία των επενδύσεών τους να κατρακυλά μέρα με τη μέρα. Την απαξίωση των ψηφιακών νομισμάτων δεν προκάλεσαν μόνο οι κυβερνοεπιθέσεις αλλά και η αυξανόμενη πίεση από τις εποπτικές αρχές πολλών κυβερνήσεων προκειμένου να μπουν κάποιοι κανόνες που θα ρυθμίζουν τις πλήρως ανεξέλεγκτες αγορές των bitcoins. Οι τιμές των ψηφιακών αυτών νομισμάτων –άρα και οι απώλειες των τελευταίων ημερών –διαφέρουν από αγορά σε αγορά. Ευλόγως βαρύτερες είναι οι απώλειες για τους επενδυτές στην MT GOX. Η τιμή του bitcoin της συγκεκριμένης πλατφόρμας συναλλαγών έπεσε στα 135 δολάρια από τα 828,99 δολάρια που ήταν πριν από τις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των χάκερ.

Πώς λειτουργούν οι αγορές bitcoin
  • Το bitcoin είναι ένα νόμισμα που δεν υπάρχει σε φυσική μορφή αλλά μόνο σε ψηφιακή. Μπορεί κανείς να φανταστεί το bitcoin ως ένα οικονομικό δίκτυο πληρωμών, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal. Αποθηκεύεται και γίνεται αντικείμενο συναλλαγών εξ ολοκλήρου μέσω υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Πρώτη φορά εμφανίστηκε το 2008 και ουδείς γνωρίζει τον δημιουργό του, αφού αυτός ή αυτή χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.
  • Τα νομίσματα bitcoin μπορούν να δημιουργηθούν από κάθε χρήστη του Διαδικτύου χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται «ορυχείο». Γι’ αυτό και οι χρήστες που διενεργούν τη διαδικασία ονομάζονται «ανθρακωρύχοι». Η «εξόρυξη» απαιτεί έναν συγκεκριμένο όγκο εργασίας και το ποσό των bitcoins που δημιουργείται προσαρμόζεται αυτόματα από το σύστημα ώστε τα νομίσματα να παράγονται πάντα σε έναν προβλεπόμενο και περιορισμένο αριθμό. Τα bitcoins αποθηκεύονται σε ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο που λειτουργεί ως τραπεζικός λογαριασμός. Κάθε φορά που γίνονται αγοραπωλησίες bitcoins μια ηλεκτρονική υπογραφή τοποθετείται στη συναλλαγή. Αφού ελεγχθεί η συναλλαγή από έναν «ανθρακωρύχο», αποθηκεύεται ανώνυμα στο δίκτυο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ