Μία από τις παλαιότερες πλατείες του Πειραιά, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, αλλάζει πρόσωπο και γίνεται βιοκλιματική. Οι μπουλντόζες μπήκαν στην «Πηγάδα» (πρώην πλατεία Καλαβρύτων) στις αρχές του μήνα και άρχισαν να ξηλώνουν τις παλιές εγκαταστάσεις.
Η αναβάθμιση της πλατείας, η οποία βρίσκεται στην «καρδιά» της πειραϊκής χερσονήσου, καθώς και των περιμετρικών οδών, έχει χρονοδιάγραμμα 16 μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος πιέζει ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Σχεδιασμός



Το σχέδιο της πλατείας όπως αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί μετά το πέρας των έργων

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πλακόστρωση της πλατείας και των πεζοδρομίων των οδών Αντωνίου Θεοχάρη και Γεωργίου Θεοτόκη με βιοκλιματικά υλικά, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο είναι και η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή του έργου. Τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα επιστρωθούν με ψυχρά υλικά. Παράλληλα θα τοποθετηθούν ψυχροί κυβόλιθοι αντί ασφάλτου σε τμήμα της Θεοτόκη και των δρόµων που περιβάλλουν την πλατεία προκειμένου αφενός να βελτιωθεί το μικροκλίμα, αλλά και να μειωθούν οι ταχύτητες των οχημάτων.

Κύριος στόχος ωστόσο είναι η απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας και η μείωση της θερμοκρασίας κατά 3-4°C κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης αναμένεται ότι θα εξασφαλιστούν και με την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε στέγαστρο που χωροθετείται στον χώρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά 5,6 ΚW, τα οποία θα εξασφαλίζουν τον φωτισμό του πάρκου το βράδυ. Παράλληλα, τα φωτιστικά και οι λαµπτήρες θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης (20 με 70 Watt). Εκτιμάται ότι η εξοικονόµηση ενέργειας θα είναι της τάξης του 40% με 50%.

«Δεν μιλάμε για μια απλή ανάπλαση αλλά για ένα πρωτοποριακό έργο, για μια αναγέννηση της πλατείας Πηγάδας. Δημιουργούμε μια πλατεία προσβάσιμη στους ανθρώπους και το κυριότερο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς από φωτοβολταϊκό πάνελ θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια»
λέει ο κ. Μιχαλολιάκος.
Στην πλατεία θα κατασκευαστεί και ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι. Στον υπόλοιπο χώρο, βάσει της μελέτης, θα «απελευθερωθεί» φυσικό έδαφος, το οποίο σήμερα είναι καλυμμένο με τσιμέντο, και θα ενισχυθεί η φύτευση. Η υψηλή βλάστηση (πεύκα, κυπαρίσσια, μιμόζες, χαρουπιές κ.ά.) θα διατηρηθεί και θα φυτευτούν και νέα δέντρα (όπως σφενδάμι, λικυδάμβαρη, δαμασκηνιές), θάμνοι και εποχικά φυτά.
Για παιδιά και επιχειρηματίες


Η παιδική χαρά που υπήρχε στον χώρο και απομακρύνθηκε θα λειτουργήσει και πάλι. Το ίδιο και τα τραπεζάκια των απέναντι καταστημάτων εστίασης. «Θα δώσουμε τετραγωνικά για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι περισσότερα από ό,τι πριν από την έναρξη των έργων» αναφέρει ο δήμαρχος Πειραιά.
Η πλατεία συνορεύει µε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες χωροθετούνται εν μέρει σε διατηρητέα κτίρια και περιβάλλονται από τον χώρο της πλατείας και των γειτονικών δρόμων. Επί της πλατείας Πηγάδας, στην άλλοτε υδραϊκή συνοικία, είχαν ανεγερθεί το 1898 τοΒ’ Δημοτικό Σχολείο Αρρένωνκαι τοΒ’ Δημοτικό Σχολείο Θηλέων.Σήμερα διασώζεται μόνο το ένα από τα δύο.
Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί για πρώτη φορά ως πλατεία το 1870, σχεδόν παράλληλα με την κατασκευή της δεξαμενής, η οποία θα εξασφάλιζε στους τότε κατοίκους του Πειραιά παροχή ύδατος. Σήμερα το έργο για τη βιοκλιματική ανάπλασή της συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ειδικότερα από τον Αξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τον δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό μειώθηκε στα 1,02 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 27 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus