Πρόσκαιρη αύξηση στις επικουρικές λόγω αδυναμιών του συστήματος

Αλαλούμ με την παρακράτηση φόρου στις συντάξεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί προς το παρόν να αθροίσει κύρια και επικουρική σύνταξη προκειμένου να κάνει ενιαίο υπολογισμό, λόγω αδυναμίας του ΗΔΙΚΑ.

Έτσι, για τους επόμενες μήνες περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα διαπιστώσουν μικρότερη παρακράτηση φόρου, δηλαδή αύξηση της σύνταξης.

Ομως, όταν λυθεί το πρόβλημα και το σύστημα ΗΔΙΚΑ μπορέσει να αθροίσει τις δύο συντάξεις τότε ο παρακρατούμενος φόρος θα είναι αυξημένος και οι συνταξιούχοι θα δουν μείωση της σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από ένα χρόνο, όταν θα γίνει η τελική εκκαθάριση του φόρου ο φορολογούμενος συνταξιούχος είτε θα πληρώσει τη διαφορά είτε θα έχει επιστροφή φόρου. Το αποτέλεσμα όσον αφορά το συνολικό ποσό του φόρου θα είναι το ίδιο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα δουν αύξηση για τους επόμενους μήνες από 5 έως 73,8 ευρώ για μηνιαίες συντάξεις από 100 έως 500 ευρω.

Η απόφαση να μην αθροίζονται κύριες και επικουρικές συντάξεις ελήφθη λόγω της προσωρινής τεχνικής αδυναμία του συστήματος ΗΔΙΚΑ ( Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) να αθροίζει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου .

Αυτό σημαίνει ότι για μερικού μήνες θα συνεχίσει να διενεργείται ξεχωριστά η παρακράτηση φόρου στην κύρια και την επικουρική σύνταξη αλλά με διαφορετικούς συντελεστές σε σχέση με πέρυσι.

Μέχρι πέρυσι, αλλά ακόμη και σήμερα, η παρακράτηση φόρου στις επικουρικές συντάξεις γινεται με συντελεστές 5% για ετήσια ποσά σύνταξης έως 2.500 ευρώ, 10% για ποσά έως 4.500 ευρώ και 15% για ποσά άνω των 4.500 ευρώ. Δηλαδή, συνταξιούχος με επικουρική 100 ευρώ το μήνα έχει παρακράτηση φόρου 4,9 ευρώ ενώ στα 200 ευρώ επικουρικής σύνταξης η μηνιαία παρακράτηση ήταν 9,85 ευρώ.

Από το Μάρτιο και αναδρομικά από τις αρχές του έτους, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις θα διενεργείται με συντελεστές 22%-42% αλλά και με αφορολόγητο 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.000 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του ετήσιου εισοδήματος.

Εφόσον συμβεί αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων με επικουρική σύνταξη θα είναι αφορολόγητοι σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk