Το ενδιαφέρον της Ericsson για τη συμμετοχή της στη δημιουργία των υποδομών και τη διανομή του περιεχομένου της IPTV στην Ελλάδα αποκάλυψαν την Τετάρτη υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης της κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.
Μάλιστα, δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους και για τη ΝΕΡΙΤ, η οποία τελεί σε διαδικασία συγκρότησης και μπορεί να αποτελέσει δυνάμει πελάτη της Ericsson, όπως είπαν πηγές της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος».
Σημειωτέον ότι πρόκειται για τηλεόραση μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου, δηλαδή υπηρεσία που ήδη παρέχεται στη χώρα μας από εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η HOL και η On Telecoms και όχι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, στην οποία μεταβαίνουν τα παραδοσιακά κανάλια.
Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο τομέα, που φέρνει εξατομικευμένες υπηρεσίες, διαδραστικές με πάσης φύσεως ψηφιακές εφαρμογές και διαλειτουργικές μεταξύ της τηλεόρασης και των άλλων κινητών συσκευών (κινητά και ταμπλέτες) του σπιτιού, αλλά και οικονομίες κλίμακος με άλλους τομείς της οικονομίας. Βέβαια, για την ομαλή ανάπτυξη των υπηρεσιών IPTV χρειάζεται εναρμονισμός των ρυθμιστικών πολιτικών στην Ευρώπη.
Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κόλοσσού, η Ericsson έχει λανσάρει υπηρεσίες broadcasting και ήδη έχει αναλάβει για λογαριασμό 200 καναλιών στην Ευρώπη τη διανομή του τηλεοπτικού περιεχομένου. Πρόκειται για πλήρες πακέτο λύσεων δημιουργίας της υποδομής και διανομής της εικόνας, η οποία δεν περιλαμβάνει την παραγωγή περιεχομένου, που παραμένει δουλειά των καναλιών.
Όπως μεταδίδουν πηγές της Ericsson, παρ’ όλο που το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι προς στιγμήν ρευστό, αφού η στρατηγική των καναλιών δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί, εν τούτοις τόσο η ΝΕΡΙΤ όσο και η DIGEA θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν δυνάμει πελάτη των υπηρεσιών της εταιρείας. Βέβαια, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες με καμία πλευρά, καθώς εκκρεμούν πολλαπλά ζητήματα γύρω από το ζήτημα της ψηφιακής τηλεόρασης στα ευρωπαϊκά φόρα.
Πάντως, όπως σημειώνουν, πρόκειται για ιδιαίτερα δυναμική αγορά, η οποία προσφέρει συνέργειες με το υπολογιστικό νέφος και τα παραδοσιακά δίκτυα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ericsson, η οποία προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές για να καλύψει τις ανάγκες αυτού του τομέα.
Στη Νοτιανατολική Ευρώπη η εταιρεία απαχολεί 3.000 άτομα. Ήδη, μία ελληνικού ενδιαφέροντος συνεργασία στην IPTV βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρουμανία, όπου η Ericsson υποστηρίζει μέρος του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της IPTV για λογαριασμό της θυγατρικής του ΟΤΕ Romtelecom στη Ρουμανία.
Επίσης, λόγω της εξαγοράς της mediaroom, η εταιρεία έχει παρόμοια συμβόλαια σε Σερβία και Ρουμανία, καθώς και στη Μολδαβία, ενώ έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού δικτύου στα Σκόπια. Μάλιστα, η εταιρεία ετοιμάζεται να φορτώσει τις υποδομές στο υπολογιστικό νέφος προκειμένου να μπορεί να παράσχει υπηρεσίες Network as a Service.