Μετά από δυόμισι χρόνια στη φυλακή η Γιούλια Τιμοσένκο είναι και πάλι ελεύθερη και πιθανώς θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας. Η αμφισβήτηση όμως στο πρόσωπό της είναι μεγάλη, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.


Μια μαύρη Μερσεντές σταματάει για λίγο. Η Γιούλια Τιμοσένκο μιλάει με το συγκεντρωμένο πλήθος στο κέντρο του Κιέβου που της φωνάζει να μην ξεχάσει τους αγώνες του. Η έμπειρη πολιτικός απαντά πως δεν θα τους ξεχάσει. Και όχι μόνο αυτό ζητά και την παραδειγματική τιμωρία των πρωταιτίων των αιματηρών επεισοδίων:

«Τα καλύτερα παιδιά της χώρας μας, αυτοί που εξεγέρθηκαν και αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν τα πάντα ώστε σήμερα να μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και τώρα καθήκον μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε μια σταγόνα του αίματός τους και ότι ο καθένας θα έχει τη ζωή για την οποία αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη δική τους. Πιστεύω στην Ουκρανία».Η 53χρονη πολιτικός κατά την πρώτη εμφάνισή της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το περασμένο Σάββατο άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της, ότι θέλει να επιστρέψει στην πολιτική μετά από δυόμισι χρόνια στη φυλακή.


«Φτάνει πια Γιούλια»
γράφει στο μπλογκ του ο επιφανής ουκρανός δημοσιογράφος Σεργκέι Λετσένκο. Κατά τη γνώμη του νέος πρόεδρος θα πρέπει να γίνει κάποιος, το όνομα του οποίου δεν είναι αναμεμειγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη δεκαετία του 1990, τότε που η Τιμοσένκο διαχειριζόταν πολλά εκατομμύρια ως επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου με την επωνυμία «Ηνωμένα Ενεργειακά Συστήματα της Ουκρανίας».

Σχεδόν σίγουρη η επιστροφή της

«Αγαπητή Γιούλια, δεν διαδηλώσαμε για χάρη σου στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Και ούτε οι άνθρωποι στα οδοφράγματα έχασαν τη ζωή τους για χάρη σου» γράφει μια ακτιβίστρια στο μπλογκ της.

Πολλοί Ουκρανοί θεωρούν πως η «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004 απέτυχε και εξαιτίας της Γιούλιας Τιμοσένκο. Η αμφιλεγόμενη δίκη εναντίον της και η καταδίκη της το 2011 δεν κινητοποίησαν πραγματικά τον κόσμο παρόλο που υπήρχαν υποψίες πως ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Τέλος, οι σχέσεις της με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο είναι τεταμένες. Το 2008 δεν τον υποστήριξε όταν αυτός ήθελε να βάλει υποψηφιότητα ως δήμαρχος αλλά αντίθετα υποστήριξε τον αντίπαλό του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Κλίτσκο ένα μικρό προβάδισμα για την προεδρία. Η Γιούλια Τιμοσένκο παρόλο που έσπευσε να σχετικοποιήσει τις δηλώσεις της περί της πολιτικής της επιστροφής, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως θα θελήσει να επιστρέψει δυναμικά.